Η Ινδία θα προσκαλέσει τους ηγέτες του Πακιστάν και άλλων γειτονικών χωρών στην ορκωμοσία του πρωθυπουργού Ναρέντρα Μόντι, ανακοίνωσε σήμερα το κόμμα του Μπαρατίγια Τζανάτα (BJP) προβαίνοντας σε μια διπλωματική κίνηση προς τη γειτονική και αντίπαλη χώρα.

Ο πακιστανός πρωθυπουργός Ναουάζ Σαρίφ περιλαμβάνεται στον κατάλογο των ηγετών των οκτώ χωρών μελών της Ένωσης Νότιας Ασίας για την περιφερειακή συνεργασία (SAARC) που θα προκληθούν να παραστούν στην ορκωμοσία του Μόντι την προσεχή Δευτέρα, δήλωσε η Νιρμάλα Σιταραμάν, η εκπρόσωπος του BJP.

Ωστόσο υψηλόβαθμος αξιωματούχος του ινδικού υπουργείου Εξωτερικών δήλωσε ότι η πρόταση του BJP τελεί υπό εξέταση, καθώς οι προσκλήσεις δεν έχουν σταλεί ακόμη. "Θα ανακοινώσουμε τον κατάλογο των καλεσμένων (στην τελετή ορκωμοσίας), μόλις θα έχουμε τις συγκεκριμένες λεπτομέρειες, όχι πρόωρα", δήλωσε.

Ο Μόντι, η προσωπικότητα και η διαδρομή του οποίου διχάζουν, απέσπασε το καλύτερο εκλογικό αποτέλεσμα των τελευταίων 30 χρόνων σε εθνικό επίπεδο, με τη δέσμευση να πετύχει την ανάκαμψη της οικονομίας και να ασκήσει ισχυρή εξουσία.

Η άνοδος στην εξουσία του BJP δείχνει μια σαφή δεξιά στροφή της Ινδίας, που διοικείτο επί δέκα χρόνια από το Κόμμα του Κονγκρέσου της δυναστείας Γκάντι.

Το Ισλαμαμπάντ ελπίζει στη βελτίωση των σχέσεών του με το Νέο Δελχί λόγω της εκλογής αυτής, παρά τις διαταραγμένες σχέσεις του νέου ινδού ηγέτη με τη μουσουλμανική κοινότητα, υποστηρίζοντας μια πολιτική υπέρ της οικονομικής ανάπτυξης.