Εικόνες ολοκληρωτικής καταστροφής εμφανίζονται στη Βοσνία -Ερζεγοβίνη από τις καταστροφικές πλημμύρες που πλήττουν τη χώρα, στη μεγαλύτερη τραγωδία μετά τον αιματοβαμμένο πόλεμο στις αρχές της δεκαετίας του '90.

Σύμφωνα με τις αρχές της χώρας πάνω ένα από ένα εκατομμύριο πολίτες, περίπου το 1/4 του πληθυσμού έχει επηρεαστεί από τις πλημμύρες και τις κατολισθήσεις.

Στις πλημμύρες που έπληξαν τις τελευταίες επτά μέρες τη βαλκανική χώρα έχασαν τη ζωή τους 20 άνθρωποι, σύμφωνα με στοιχεία που επιβεβαίωσαν σήμερα οι υπουργοί Υγείας των δύο οντοτήτων της χώρας, της Κροατο-Μουσουλμανικής Ομοσπονδίας και της Σερβικής Δημοκρατίας.

«Έως σήμερα έχει επιβεβαιωθεί ο θάνατος τριών ανθρώπων από πνιγμό στην Κροατο-Μουσουλμανική Ομοσπονδία» δήλωσε ο υπουργός Υγείας της κροατομουσουλμανικής οντότητας, Ρουσμίρ Μεσίχοβιτς. Στη Σερβική Δημοκρατία, 17 άνθρωποι έχασαν τη ζωή τους από πνιγμό, δήλωσε ο υπουργός Υγείας της σερβοβοσνιακής οντότητας, Ντάγκαν Μπόγκντανιτς.

Οι δύο υπουργοί Υγείας, σε σύσκεψη, συμφώνησαν να λάβουν συντονισμένα μέτρα για την παροχή βοήθειας στους πληγέντες κατοίκους και για την αποτροπή εξάπλωσης μολυσματικών ασθενειών.

Τα περισσότερα θύματα, συνολικά εννέα, είναι από την περιοχή του Ντομπόι, οι πέντε εκ των οποίων ήταν στην ηλικία των 90 χρόνων και δεν κατάφεραν να απομακρυνθούν εγκαίρως.

Στην Κροατο-Μουσουλμανική Ομοσπονδία πιο δύσκολη είναι η κατάσταση στην πόλη Μαγκλάι. Σύμφωνα με πληροφορίες, έχουν καταστραφεί πλήρως τα κέντρα υγείας στις πόλεις Μπόσανσκι Σάματς και Μαγκλάι και τουλάχιστον 18 ασθενοφόρα σε όλη τη χώρα.

Το σημαντικότερο είναι να ληφθούν μέτρα για να αποτραπεί διάδοση μολυσματικών ασθενειών, τόνισαν οι δύο υπουργοί Υγείας, σημειώνοντας ότι η επιδημιολογική κατάσταση στη χώρα δεν είναι ασφαλής προς το παρόν.

Ο Γενικός Γραμματέας του ΟΗΕ, Μπαν Κι-Μουν από την πλευρά του ευχαρίστησε τα κράτη-μέλη του οργανισμού για την άμεση ανταπόκριση στην καταστροφή που προκλήθηκε από τις πλημμύρες στα Βαλκάνια και πρόσθεσε ότι ο ΟΗΕ είναι έτοιμος για την αποστολή πρόσθετης ανθρωπιστικής βοήθειας, εφ' όσον ζητηθεί.

«Πάνω από 70.000 άνθρωποι απομακρύνθηκαν από τις εστίες τους και περισσότεροι από 50 έχασαν τη ζωή τους στη Βοσνία- Ερζεγοβίνη, στη Σερβία και στην Κροατία, χιλιάδες σπίτια παραμένουν χωρίς ηλεκτρικό ρεύμα και νερό και η προσέγγισή τους είναι αδύνατη, παρά μόνον με βάρκες» τονίζεται στην ανακοίνωση.

Η εκπρόσωπος του Παγκόσμιου Προγράμματος Σίτισης του ΟΗΕ, Ελίζαμπετ Μπιρς ανακοίνωσε χθες από τη Γενεύη ότι η υπηρεσία κατάφερε να αρχίσει επιχειρήσεις στα κράτη των Βαλκανίων σε χρονικό διάστημα 36 ωρών από την έναρξη των πλημμυρών.

Σημειώνεται ότι έντονη είναι η ανησυχία ότι τα νερά έχουν παρασύρει ορισμένες από τις 100.000 νάρκες που πιστεύεται ότι βρίσκονται θαμμένες στην περιοχή, ενώ παρέσυραν και τις προειδοποιητικές πινακίδες σε κάποια ναρκοπέδια.

Η ανάγκη διοργάνωσης Διάσκεψης Δωρητών για τη Βοσνία- Ερζεγοβίνη ώστε να βοηθηθεί στην αποκατάσταση των καταστροφών, τονίστηκε στη συνάντηση του αναπληρωτή προεδρεύοντος του Συμβουλίου υπουργών και υπουργού Εξωτερικών της χώρας Ζλάτκο Λαγκούμτζιγια και του διευθυντή του γραφείου στο Σαράγεβο της Ευρωπαϊκής Τράπεζας Ανάπτυξης και Ανασυγκρότησης (EBRD) Λίμπορ Κρκόσκι.

Η Διάσκεψη Δωρητών θα συγκεντρώσει πιθανούς δωρητές, εκπροσώπους διεθνών, οικονομικών, ανθρωπιστικών και άλλων οργανισμών και κρατών και μπορεί να διεξαχθεί αμέσως μετά την αποτίμηση των ζημιών που προκάλεσαν οι πλημμύρες, δηλαδή σύμφωνα με τους ειδικούς σε λίγες εβδομάδες, επισημάνθηκε στη συνάντηση.

Ο κ. Λαγκούμτζιγια ανέφερε ότι η βοήθεια στον πληθυσμό της χώρας που επλήγη από τις πλημμύρες πρέπει να παρασχεθεί σε δύο φάσεις. Σε πρώτη φάση να χορηγηθεί άμεση, ανθρωπιστική βοήθεια που θα συμβάλει στη φροντίδα των ανθρώπων, στην διανομή τροφίμων και νερού, στην αποτροπή μετάδοσης ασθενειών και στην αποκατάσταση της βασικής επικοινωνίας, σύμφωνα με το βοσνιακό πρακτορείο ειδήσεων Fena.

Σε δεύτερη φάση, η οποία θα διαρκέσει περισσότερο, θα πρέπει να αποκατασταθούν οι ζημιές και να ανασυγκροτηθούν τμήματα της χώρας που έχουν καταστραφεί από τις πλημμύρες.

Εκτός από την ανοικοδόμηση νοσοκομείων, σχολείων, υποδομών που έχουν υποστεί ζημιές ή έχουν καταστραφεί, ιδιαίτερη προσοχή πρέπει να δοθεί και στον τρόπο με τον οποίο θα βοηθηθεί ο ιδιωτικός τομέας και θα αποκατασταθούν οι ζημιές σε σπίτια και καταστήματα, διευκρίνισε.

Μεγάλο πρόβλημα, όπως τονίστηκε στη συνάντηση, αποτελούν οι καταστροφές στις αγροτικές καλλιέργειες και το κράτος και η διεθνής κοινότητα πρέπει να βρουν τρόπο για να βοηθήσουν.

Ο εκπρόσωπος της EBRD εξέφρασε την ετοιμότητα (στο πλαίσιο της στρατηγικής επενδύσεων στη Βοσνία-Ερζεγοβίνη) ανακατανομής μέρους των πόρων και διοχέτευσής τους ως βοήθεια στην αποκατάσταση των ζημιών και στην ανασυγκρότηση και επίσης στην αναζήτηση πρόσθετων κονδυλίων σε συνεργασία με άλλους οικονομικούς οργανισμούς.

Παράλληλα, διεθνής διάσκεψη δωρητών για τη συγκέντρωση βοήθειας και την αντιμετώπιση των καταστροφών, θα πραγματοποιηθεί αύριο στο Βελιγράδι. 

Σύμφωνα με ανακοίνωση που εξέδωσε η σερβική κυβέρνηση, ο πρωθυπουργός της χώρας Αλεξάνταρ Βούτσιτς θα ενημερώσει τους συμμετέχοντες για την κλίμακα των καταστροφών από τις πλημμύρες προκειμένου να εξεταστούν οι επιλογές παροχής βοήθειας και αποκατάστασης των ζημιών το συντομότερο δυνατό.