Το μεγαλύτερο κόμμα της Λιβύης, η κεντρώα Συμμαχία Εθνικών Δυνάμεων (NFA) ανακοίνωσε σήμερα ότι στηρίζει τον απόστρατο στρατηγό ο οποίος την περασμένη εβδομάδα εξαπέλυσε επίθεση εναντίον των ενόπλων ισλαμιστών στη Βεγγάζη.

«Εμείς στην NFA διακηρύσσουμε τη στήριξή μας στον στρατό της Λιβύης και στον πόλεμο που διεξάγει για την καταπολέμηση της τρομοκρατίας» αναφέρει το κόμμα σε ανακοίνωση που αναρτήθηκε στη σελίδα του στο Facebook.

Η NFA ζήτησε επίσης να διαλυθεί το κοινοβούλιο, όπου κυριαρχούν οι ισλαμιστές, σε μια προσπάθεια επίλυσης της πολιτικής κρίσης που εντάθηκε μετά τις πρόσφατες ενέργειες του απόστρατου Χαλίφα Χάφταρ εναντίον των ενόπλων εξτρεμιστών στις ανατολικές επαρχίες της χώρας.

Ένοπλοι παραστρατιωτικοί που έχουν ταχθεί στο πλευρό του Χάφταρ εισέβαλαν την Κυριακή στο κτίριο του Γενικού Εθνικού Κογκρέσου και αξιωματικοί του στρατού που τον στηρίζουν ανακοίνωσαν στη συνέχεια την αναστολή των εργασιών του κοινοβουλίου. Από την άλλη πλευρά, υποστηρικτές της κοινοβουλευτικής τάξης και ο αρχηγός του γενικού επιτελείου στρατού Αμπντούλ Σάλαμ Τζαντάλαχ καταγγέλλουν ότι είναι σε εξέλιξη μια απόπειρα πραξικοπήματος στη χώρα.

Ωστόσο η NFA, ο ηγέτης της οποίας Μαχμούντ Τζιμπρίλ είχε αναλάβει την πρωθυπουργία για λογαριασμό της αντιπολίτευσης την εποχή της εξέγερσης εναντίον του Μουάμαρ Καντάφι, το 2011, προειδοποίησε ότι «ο διοικητής του στρατού θα πρέπει να τηρήσει την υπόσχεσή του (...) και να μην παρεμβαίνει με κανένα τρόπο στην πολιτική ζωή».

Η NFA κέρδισε τις περισσότερες ψήφους στις βουλευτικές εκλογές του 2012. Όμως οι ισλαμιστές κατάφεραν να πάρουν με το μέρος τους πολλούς από τους ανεξάρτητους βουλευτές οι οποίοι είχαν καταλάβει τις 120 από τις 200 έδρες του Κογκρέσου.

Κατά τη διάρκεια της νύχτας, πύραυλοι έπληξαν μια βάση της αντιαεροπορικής άμυνας στην πρωτεύουσα της Λιβύης, λίγες ώρες αφότου ο διοικητής της είχε ανακοινώσει ότι στηρίζει τον Χάφταρ. Πύραυλοι που πιθανότατα στόχευαν μια βάση των ειδικών δυνάμεων του στρατού έπεσαν και στην περιοχή Σαλαχεντίν. Σύμφωνα με τον τοπικό ειδησεογραφικό ιστότοπο αλ Ουάσατ υπάρχουν πληροφορίες ότι σκοτώθηκαν δύο Αφρικανοί μετανάστες εργάτες.

Ο Χάφταρ ήταν υψηλόβαθμος αξιωματικός του στρατού την εποχή της παντοδυναμίας του Καντάφι. Όμως στα τέλη της δεκαετίας του '80 προσχώρησε στην αντιπολίτευση και κατόπιν έφυγε στις ΗΠΑ. Επέστρεψε στη Λιβύη αφού ξέσπασε η επανάσταση για την ανατροπή του Καντάφι.