Στη Σλοβακία αναμένεται να καταγραφεί και πάλι το μικρότερο ποσοστό συμμετοχής στις ευρωεκλογές, σύμφωνα με το ινστιτούτο δημοσκοπήσεων FOCUS, το οποίο αναφέρει ότι μόλις το 15% των ψηφοφόρων αναμένεται να προσέλθει στις κάλπες την Κυριακή.

Στις προηγούμενες ευρωεκλογές το 2009 η συμμετοχή των Σλοβάκων ήταν 19,6%, ελαφρώς χαμηλότερη απ’ ό,τι των Λιθουανών (20,9%).

Η Σλοβακία είναι μέλος της Ευρωπαϊκής Ένωσης από το 2004 και έχει 13 έδρες στο Ευρωκοινοβούλιο.

Το κυβερνών κόμμα των Σοσιαλδημοκρατών αναμένεται να κερδίσει επτά από τις έδρες αυτές, ενώ τις υπόλοιπες αναμένεται να μοιραστούν μικρότερα κόμματα. Το δεξιό SNS δεν αναμένεται να ξεπεράσει το όριο του 5% που απαιτείται για την είσοδό του στην Ευρωβουλή.

Περίπου 400 εκατομμύρια άνθρωποι στην Ευρωπαϊκή Ένωση έχουν το δικαίωμα ψήφου στις εκλογές που θα διεξαχθούν στις 28 χώρες μέλη από την Πέμπτη ως την Κυριακή, όμως υπάρχει εκτεταμένη ανησυχία ότι η αποχή θα είναι μεγάλη.

Αναλυτές επισημαίνουν ότι το χαμηλό ενδιαφέρον για τις ευρωεκλογές θα βοηθήσει τους ευρωσκεπτικιστές και τους ακροδεξιούς πολιτικούς.

Η συμμετοχή στις ευρωεκλογές μειώνεται συνεχώς μετά τις πρώτες εκλογές το 1979. Στις τελευταίες εκλογές του 2009 η συμμετοχή έφτασε το 43%.