Μετά την πτώση της φιλοδυτικής κυβέρνησης Χαρίρι τον Ιανουάριο, οι ΗΠΑ σταμάτησαν διακριτικά τις παραδόσεις όπλων στις ένοπλες δυνάμεις του Λιβάνου, γράφει σήμερα η Wall Street Journal.

Η εφημερίδα διευκρινίζει ότι η απόφαση αυτή λήφθηκε στο πλαίσιο της ευρύτερης επανεξέτασης της αμερικανικής βοήθειας στο Λίβανο που άρχισε από τότε που το σιιτικό κίνημα Χεζμπολάχ κατηγορήθηκε ότι προκάλεσε την πτώση της κυβέρνησης του Σαάντ Χαρίρι.

Οι ΗΠΑ προσφέρουν οικονομική και στρατιωτική βοήθεια στο Λίβανο. Ωστόσο ανησυχούν κυρίως γιατί δεν ξέρουν εάν ο στρατός μπορεί να ελέγξει τη Χεζμπολάχ, σύμφωνα με το δημοσίευμα.

Το πάγωμα των παραδόσεων όπλων εγκρίθηκε πρόσφατα από τον αμερικανό υπουργό Άμυνας Ρόμπερτ Γκέιτς αλλά δεν δημοσιοποιήθηκε για να μην εκληφθεί ως ανάμιξη σε εσωτερικές ευαίσθητες διαπραγματεύσεις στο Λίβανο, γράφει η εφημερίδα.

Αντίθετα οι ΗΠΑ συνεχίζουν να παρέχουν τεχνική βοήθεια και εκπαίδευση στο λιβανικό στρατό, γράφει η εφημερίδα που αναφέρει ότι έχει δοθεί αμερικανική στρατιωτική βοήθεια ύψους 700 εκατομμυρίων δολαρίων στο Λίβανο από την περίοδο του πολέμου μεταξύ του Ισραήλ και της σιιτικής Χεζμπολάχ το 2006.