Έρευνα για τον σεβασμό των θεμελιωδών δικαιωμάτων των ευρωπαίων πολιτών, στο πλαίσιο της πολιτικής "συνοχής" της ΕΕ, έχει ξεκινήσει η Ευρωπαία Διαμεσολαβητής Έμιλι Ο' Ράιλι.

Λαμβάνοντας αφορμή από την πληθώρα σχετικών καταγγελιών που έλαβε, γνωστοποίησε σήμερα, από το Στρασβούργο, ότι έχει ξεκινήσει, με δική της πρωτοβουλία, έρευνα για να διαπιστώσει το αν και κατά πόσον γίνονται σεβαστά τα θεμελιώδη δικαιώματα των ευρωπαίων πολιτών, στα πλαίσια των εφαρμοζόμενων πολιτικών "συνοχής" στα κράτη-μέλη της ΕΕ.

Η έρευνα επικεντρώνεται στον ρόλο που έπαιξε η Κομισιόν στη διασφάλιση, ότι οι χρηματοδοτήσεις της Ευρωπαϊκής Ένωσης έγιναν με γνώμονα τον Χάρτη Θεμελιωδών Δικαιωμάτων.

Σύμφωνα με δήλωση της Έμιλι Ο' Ράιλι, η εξακρίβωση του ότι οι χρηματοδοτήσεις της ΕΕ δόθηκαν με σεβασμό προς τα ανθρώπινα και θεμελιώδη δικαιώματα και όχι για άλλους σκοπούς, αποτελεί το κλειδί για την ανάκτηση της χαμένης αξιοπιστίας της Κομισιόν.

Θα πρέπει να δούμε, συμπλήρωσε η Ευρωπαία Διαμεσολαβητής, αν διοχετεύθηκαν σωστά τα κονδύλια της ΕΕ, για την δημιουργία ανάπτυξης και θέσεων εργασίας, για τον περιορισμό της φτώχειας και του κοινωνικού αποκλεισμού.

Ανέφερε ακόμη ότι τα κονδύλια για την στήριξη των λιγότερο ανεπτυγμένων περιφερειών της ΕΕ φθάνουν τα 350 δισεκατομμύρια ευρώ για τη περίοδο 2014-2020 και αντιπροσωπεύουν πάνω από το ένα τρίτο του μακροπρόθεσμου κοινοτικού προϋπολογισμού.