Το αντιπολιτευόμενο κίνημα «Αυτοδιάθεση», το δεύτερο σε ισχύ κόμμα της αντιπολίτευσης στο Κόσοβο, πρότεινε τον ακτιβιστή για τα ανθρώπινα δικαιώματα, Αντέμ Ντεμάτσι, υποψήφιο για την προεδρία του Κοσόβου, σύμφωνα με δημοσιεύματα του Τύπου της Πρίστινα.

Σε συνάντηση που πραγματοποιήθηκε στην πόλη Ποντούγιεβο, τα μέλη του Κινήματος εκτίμησαν ότι ο Αντέμ Ντεμάτσι είναι η καταλληλότερη προσωπικότητα για πρόεδρος του Κοσόβου.

Εκπρόσωποι του κινήματος «Αυτοδιάθεση» υπογράμμισαν ότι πρέπει να ληφθεί σοβαρά υπόψη η πρόταση από τις κοινοβουλευτικές ομάδες, ώστε με τη στήριξή τους προς τον Αντέμ Ντεμάτσι να συμβάλουν στην έξοδο του Κοσόβου από νέα θεσμική κρίση, στην οποία περιήλθε μετά την απόφαση του Συνταγματικού Δικαστηρίου ότι η εκλογή του προέδρου της Συμμαχίας για το Νέο Κόσοβο, Μπεντζέτ Πατσόλι, στην προεδρία της χώρας, στις 22 Φεβρουαρίου, ήταν αντισυνταγματική.

Από σήμερα, χρέη προέδρου του Κοσόβου εκτελεί ο πρόεδρος της Βουλής, Γιακούπ Κρασνίτσι, η θητεία του οποίου μπορεί να διαρκέσει έως έξι μήνες.

«Η επανεκλογή του Μπεντζέτ Πατσόλι στην προεδρία του Κοσόβου, φαίνεται ότι θα είναι πιο δύσκολη από ότι στις 22 Φεβρουαρίου», αναφέρεται σε δημοσίευμα της εφημερίδας «Ζέρι».

Ακόμη κι αν η αντιπολίτευση συμμετάσχει στη συνεδρίαση της Βουλής για την εκλογή προέδρου, ο κ. Πατσόλι δεν θα μπορέσει να εκλεγεί, καθώς στο κυβερνών κόμμα, Δημοκρατικό Κόμμα Κοσόβου, φαίνεται πως δε στηρίζει τον κ. Πατσόλι ικανός αριθμός βουλευτών.

Σε τηλεφωνική συνομιλία του με την εφημερίδα «Ζέρι», ο κ. Πατσόλι είπε ότι όλα θα αποσαφηνιστούν έως την Τρίτη, διαψεύδοντας ότι ο πρωθυπουργός και πρόεδρος του Δημοκρατικού Κόμματος Κοσόβου, Χασίμ Θάτσι, του πρότεινε να αποσυρθεί από την κούρσα για την προεδρία.

Επίσης, δεν θέλησε να σχολιάσει τις αναγγελίες ότι το κόμμα του θα αποχωρήσει από τον κυβερνητικό συνασπισμό, αν δεν εκλεγεί πρόεδρος.

Συμφωνία για ένα υποψήφιο που θα είναι ευρύτερα αποδεκτός αναζητούν και τα άλλα δύο κόμματα της αντιπολίτευσης, η Δημοκρατική Ένωση Κοσόβου και η Συμμαχία για το Μέλλον του Κοσόβου.

Αν δεν υπάρξει συμφωνία για τον προεδρικό υποψήφιο, τα δύο κόμματα ανήγγειλαν ότι δεν θα συμμετάσχουν στην ψηφοφορία στη Βουλή του Κοσόβου.