Οι ΗΠΑ καταδίκασαν έντονα σήμερα τη διπλή «αποτρόπαιη» επίθεση που σημειώθηκε χθες Τρίτη στην πόλη Τζος της κεντρικής Νιγηρίας από την οποία έχασαν τη ζωή τους τουλάχιστον 118 άτομα.

«Οι αποτρόπαιες αυτές επιθέσεις εναντίον ανυπεράσπιστων πολιτών της Νιγηρίας και η απαγωγή τον προηγούμενο μήνα από τη Μπόκο Χαράμ περισσότερων από 200 μαθητριών είναι απαράδεκτες τρομοκρατικές ενέργειες που απαιτούν (μια απάντηση) από τη δικαιοσύνη», εκτίμησε σε ανακοίνωσή του το αμερικανικό υπουργείο Εξωτερικών.

Η αμερικανική διπλωματία καταδίκασε επίσης την επίθεση αυτοκτονίας που σημειώθηκε στις 18 Μαΐου στην πόλη Κάνο της βόρειας Νιγηρίας από την οποία έχασαν τη ζωή τους τέσσερις άνθρωποι.

Αν και η ανακοίνωση του Στέιτ Ντιπάρτμεντ αναφέρεται στην ισλαμιστική οργάνωση Μπόκο Χαράμ για την απαγωγή των μαθητριών από το χωριό Τσιμπόκ στα μέσα Απριλίου, δεν της αποδίδει άμεσα την ευθύνη για τις επιθέσεις που διαπράχθηκαν αυτή την εβδομάδα στη Νιγηρία.

Σχεδόν 150 άνθρωποι έχουν χάσει τη ζωή τους τις τελευταίες δύο ημέρες στη Νιγηρία σε επιθέσεις που πραγματοποίησε η Μπόκο Χαράμ σε χωριά της βορειοανατολικής Νιγηρίας και σε μια επίθεση στη Τζος.