Μία εξαιρετικά σημαντική συμφωνία έκλεισε και τυπικά σήμερα μεταξύ της Κίνας και της Ρωσίας που αφορά την προμήθεια φυσικού αερίου στην τεράστια ασιατικά αγορά.

Βλαντιμίρ Πούτιν και Σι Ζινπίνγκ επισφράγισαν τις διαπραγματεύσεις που κράτησαν περίπου δέκα χρόνια, με το συμβόλαιο να προβλέπει την αποστολή 38 δισεκατομμυρίων κυβικών μέτρων φυσικού αερίου στην Κίνα για 30 χρόνια, βάσει συμβολαίου ύψους 400 δισεκατομμυρίων δολαρίων.

Το φυσικό αέριο θα μετεφέρεται μέσω νέου αγωγού που θα συνδέει τα κοιτάσματα της Σιβηρίας με τα μεγάλα κινεζικά κέντρα κατανάλωσης κοντά στις κινεζικές ακτές.

Ο πρόεδρος της Ρωσίας Βλαντίμιρ Πούτιν και ο κινέζος ομόλογός του Σι Τζινπίνγκ ήσαν παρόντες στην υπογραφή της συμφωνίας ανάμεσα στη ρωσική υπό κρατικό έλεγχο Gazprom και της κινεζικής National Petroleum Corp (CNPC).

Η Gazprom δεν αποκάλυψε την συμφωνηθείσα στο πλαίσιο της σημερινής συμφωνίας τιμή του φυσικού αερίου.

Σε εμπορικό επίπεδο, πολλά εξαρτώνται από την τιμή και άλλους όρους της σινο-ρωσικής συμφωνίας.

Η συγκεκριμένη συμφωνία αποτελεί μία μεγάλη διπλωματική ανάσα για τον Βλαντιμίρ Πούτιν, ο οποίος επαναβεβαιώνει τη σχέση της Ρωσίας με την Κίνα, την ώρα που οι διπλωματικές πιέσεις από τη Δύση για το ζήτημα της ανατολικής Ουκρανίας αυξάνονται και μαζί τους οι οικονομικές κυρώσεις.

Ταυτόχρονα ανοίγει διάπλατα ο δρόμος για την εδραίωση των ρωσικών εταιριών υδρογονανθράκων – βασική εξαγωγική βιομηχανία- στην τεράστια κινεζική αγορά και κυρίως στην όλο και πιο ενεργοβόρα κινεζική βιομηχανία που αναπτύσσεται με ταχύτατους ρυθμούς.

Από την πλευρά του, το Πεκίνο χάρη στο αέριο της Gazprom θα επιτρέψει να μειώσει την έκθεσή των βιομηχανιών στον άνθρακα, ενώ διασφαλίζει μία ακόμα σταθερή πηγή ενεργειακών αποθεμάτων, τη στιγμή που εντείνονται οι συγκρούσεις με άλλες ασιατικές χώρες για τους αναξιοποίητους υδρογονάνθρακες της Νότιας και της Ανατολικής Σινικής Θάλασσας.