Το Διεθνές Ποινικό Δικαστήριο απέρριψε σήμερα την ένταση που είχε καταθέσει η Τρίπολη και απαίτησε για μια ακόμη φορά ο Σάιφ αλ Ισλάμ, ο γιος του νεκρού δικτάτορα Μουάμαρ Καντάφι, να μεταφερθεί στη Χάγη και να μη δικαστεί στη Λιβύη.

Η κυβέρνηση της Λιβύης και το ΔΠΔ έχουν εμπλακεί σε μια διένεξη για το δικαίωμα της διεξαγωγής της δίκης του Σάιφ αλ Ισλάμ, ο οποίος κατηγορείται για την αιματηρή καταστολή της εξέγερσης του 2011, όμως τις φιλοδοξίες τους προσκόπτει το γεγονός ότι ο κατηγορούμενος κρατείται αυτή τη στιγμή αιχμάλωτος στα χέρια πρώην ανταρτών νοτιοδυτικά της Τρίπολης.

Το Διεθνές Ποινικό Δικαστήριο απέρριψε σήμερα την ένσταση που είχε υποβάλει η Λιβύη εναντίον μιας απόφασης του Μαΐου 2013 που απαιτούσε την μεταγωγή του κατηγορουμένου στη Χάγη, όπου εδρεύει το Δικαστήριο, προκειμένου να δικαστεί.

«Στην παρούσα υπόθεση, το Εφετείο επιβεβαίωσε την απόφαση και απέρριψε την ένσταση» δήλωσε ο δικαστής Έρκι Κουρούλα κατά τη διάρκεια μιας δημόσιας ακρόασης.

Το Διεθνές Ποινικό Δικαστήριο έχει εκδώσει ένταλμα σύλληψης του Σάιφ αλ Ισλάμ Καντάφι, 41 ετών, για εγκλήματα κατά της ανθρωπότητας που φέρεται να διέπραξε τον Φεβρουάριο του 2011.

Το Δικαστήριο είχε κρίνει το Μάιο του 2013 ότι η Λιβύη δε μπορεί να εγγυηθεί μια δίκαιη δίκη στον κατηγορούμενο και για αυτό ακριβώς το λόγο απαιτούσε ο Σάιφ αλ Ισλάμ να μεταφερθεί αμέσως στην Χάγη. Η Λιβύη υπέβαλε ένσταση.

«Το Εφετείο κατέληξε στο συμπέρασμα ότι το πρωτοβάθμιο δικαστήριο δε διέπραξε κανένα σφάλμα» υποστήριξε ο δικαστής Κουρούλα.