Δείτε ΕΔΩ τη μοναδική εφαρμογή και το live blogging για έγκαιρη και άμεση ενημέρωση για όλα τα εκλογικά θέματα. 

Αρχίζει από σήμερα η διαδικασία των ευρωεκλογών, με τη Βρετανία και την Ολλανδία να είναι οι πρώτες χώρες οι πολίτες των οποίων οδηγούνται στις κάλπες για να εκλέξουν αντιπροσώπους στο Στρασβούργο. 

Οι βρετανοί οδηγούνται στις κάλπες με το προβάδισμα να βρίσκεται στα χέρια του ευρωσκεπτικιστικού Κόμματος Ανεξαρτησίας Ηνωμένου Βασιλείου (UKIP), ηγέτης του οποίου είναι ο γνωστός (και αμφιλεγόμενος) Νάιτζελ Φάρατζ. 

Με θέσεις που πολλές φορές φλερτάρουν με το ρατσισμό – χαρακτηριστική είναι η καμπάνια για το μεταναστευτικό- και με αίτημα για περισσότερες περικοπές στον κρατικό προϋπολογισμό το UKIP στην τελευταία δημοσκόπηση πριν τις κάλπες βρισκόταν στην πρώτη θέση μαζί με τους Εργατικούς λαμβάνοντας 27%.

Αντίστοιχα στην Ολλανδία το ακροδεξιό κόμμα Ελευθερίας του Γκέερτ Βίλντερς το οποίο τηρεί σκληρή στάση απέναντι στο Ισλάμ και την υιοθέτηση σκληρότερης πολιτικής σε θέματα τρομοκρατίας και οργανωμένου εγκλήματος, φλερτάρει με τις δύο πρώτες θέσεις.

Γενικότερα οι τελευταίες δημοσκοπήσεις καταγράφουν μια άνοδο του ευρωσκεπτικισμού και των ακροδεξιών κομμάτων απ΄ άκρη σ' άκρη της Ευρώπης. Από το Εθνικό Μέτωπο της Λεπέν στη Γαλλία, έως το Τζόμπικ στην Ουγγαρία και της Χρυσή Αυγή στην Ελλάδα, αυτά τα κόμματα ενδεχομένως να καταγράψουν υψηλές εκλογικές πτήσεις και να καθορίσουν αρκετά τους συσχετισμούς στο επόμενο ευρωκοινοβούλιο. 

Το μεγάλο στοίχημα φυσικά αναμένεται να είναι η συμμετοχή: Από το 1979 όταν και στήθηκαν για πρώτη φορά κάλπες για την Ευρωβουλή οι ψηφοφόροι σταδιακά απέχουν όλο και περισσότερο από τη διαδικασία. Ενδεικτικό είναι ότι το 2009 ψήφισε μόλις το 43% των ψηφοφόρων της ΕΕ. 

Σημειώνεται πως οι εκλογές στα 28 κράτη-μέλη της ΕΕ διεξάγονται σε διαφορετικές ημερομηνίες αλλά όλα τα αποτελέσματα θα ανακοινωθούν την Κυριακή το βράδυ, όταν ψηφίσουν όλοι οι Ευρωπαίοι πολίτες. 

Η Μάλτα, η Ιρλανδία και η Τσεχική Δημοκρατία ψηφίζουν την Παρασκευή και το Σάββατο. Η Κύπρος, η Λετονία και η Σλοβακία την Παρασκευή. Η Ιταλία το Σάββατο και όλες οι υπόλοιπες χώρες - ανάμεσα τούς και η Ελλάδα -την Κυριακή.