Τα προνόμια των ευρωπαίων ηγετών όσον αφορά το διορισμό του νέου προσώπου στην Προεδρία της Ευρωπαϊκής Επιτροπής υπενθυμίζει με επιστολή του προς τους 28 ο Πρόεδρος της ΕΕ, Χέρμαν βαν Ρομπάι, με την οποία τους προσκαλεί σε άτυπο δείπνο την Τρίτη 27 Μαΐου στις Βρυξέλλες, προκειμένου να αποτιμήσουν τα αποτελέσματα των ευρωεκλογών.

«Θα είναι πολύ νωρίς να αποφασίσουμε ονόματα», τονίζει στην επιστολή του ο Πρόεδρος της ΕΕ, σημειώνοντας ωστόσο ότι η συζήτηση κατά τη διάρκεια του δείπνου θα επικεντρωθεί στη διαδικασία που θα ακολουθηθεί για την επιλογή του Προέδρου της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, όπως ορίζει η Συνθήκη της ΕΕ.

Μέχρι σήμερα οι αρχηγοί κρατών και κυβερνήσεων της ΕΕ επέλεγαν, κεκλεισμένων των θυρών, τον Πρόεδρο της Ευρωπαϊκής Επιτροπής. Βάσει της ισχύουσας Συνθήκης της Λισαβόνας, για πρώτη φορά, οι ευρωπαίοι ηγέτες θα προτείνουν το πρόσωπο για την Προεδρία της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, λαμβάνοντας υπόψη το αποτέλεσμα των ευρωεκλογών. Το πρόσωπο αυτό θα πρέπει στη συνέχεια να εκλεγεί με απόλυτη πλειοψηφία από το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο (376 ψήφους).

Σε πρόσφατη συνέντευξη που παραχώρησε σε βελγικό τηλεοπτικό δίκτυο, ο Πρόεδρος της ΕΕ, ο κ. Ρομπάι υπενθύμισε ότι βάσει της Συνθήκης της Λισαβόνας, ο υποψήφιος για την Προεδρία της Επιτροπής θα πρέπει οπωσδήποτε να έχει την απόλυτη πλειοψηφία της Ευρωβουλής, καθώς και την ευρεία πλειοψηφία του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου. «Θα ζητήσω τη γνώμη του Κοινοβουλίου, πρώτα του Προέδρου και στη συνέχεια των επικεφαλής των ομάδων και θα προσπαθήσουμε, κατά τη διάρκεια του Ιουνίου, να βρούμε μια λύση που να είναι όσο το δυνατόν πιο ισορροπημένη και που θα μειώνει τις πιθανότητες μιας σύγκρουσης μεταξύ των θεσμικών οργάνων. Πρέπει να σεβαστούμε τη Συνθήκη», δήλωσε στην ίδια συνέντευξη.

Στην επιστολή του προς τους ευρωπαίους ηγέτες, ο Ρομπάι υπογραμμίζει τη σημασία που έχει η επιλογή του επόμενου προέδρου της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, αναφέροντας χαρακτηριστικά:

«Είναι πολύ σημαντικό να αναλογιστούμε τις προκλήσεις που έχει μπροστά της η ΕΕ, τις προτεραιότητές μας για τα επόμενα χρόνια, καθώς και τον καλύτερο τρόπο για να τις επιτύχουμε».

Συνεχίζει λέγοντας:

«Η Ευρώπη σήμερα είναι διαφορετική και αναδύεται πιο ισχυρή από ότι ήταν πέντε χρόνια πριν. Πρέπει να συνεχίσουμε τη δράση μας μαζί με τα άλλα ευρωπαϊκά όργανα και να εργαστούμε προς μία πιο ισχυρή ΕΕ με περισσότερη οικονομική ανάπτυξη και περισσότερες θέσεις απασχόλησης».

Εξάλλου, σύμφωνα με την επιστολή του Χ. Ρομπάι προς τους 28, οι ηγέτες θα ανταλλάξουν απόψεις για το αποτέλεσμα των Προεδρικών εκλογών της Ουκρανίας, που θα διεξαχθούν στις 25 Μαΐου, την ίδια ημέρα διεξαγωγής των ευρωεκλογών.

Σημειώνεται ότι στις 27 Μαΐου, πριν από το άτυπο Ευρωπαϊκό Συμβούλιο, θα συνεδριάσουν οι πολιτικές ομάδες του ΕΛΚ και των Σοσιαλιστών σε επίπεδο ηγετών.