Πολλές χώρες εξακολουθούν να διστάζουν να συμμετάσχουν στην τελετή απονομής του βραβείου Νόμπελ Ειρήνης το Δεκέμβριο, ανακοίνωσε σήμερα το Ινστιτούτο Νόμπελ, κάτι που φαίνεται πως συνδέεται με τις απειλές του Πεκίνου εναντίον των χωρών που θα υποστηρίξουν τον βραβευθέντα με το φετινό Νόμπελ Ειρήνης κινέζο διαφωνούντα Λιού Σιαομπό.

"Πολλοί (πρεσβευτές) ζήτησαν την παράταση της προθεσμίας" που τους έχει δοθεί για να απαντήσουν στην πρόσκληση για την τελετή της απονομής του βραβείου στις 10 Δεκεμβρίου στο Όσλο, δήλωσε ο Γκέιρ Λούντεσταντ, ο διευθυντής του Ινστιτούτου Νόμπελ.

Ως συνήθως, το Ινστιτούτο προσκάλεσε όλους τους πρεσβευτές, που είναι διαπιστευμένοι στη νορβηγική πρωτεύουσα, να συμμετάσχουν στην τελετή. Οι διπλωμάτες έπρεπε να επιβεβαιώσουν ή όχι τη συμμετοχή τους ως τις 15 Νοεμβρίου.

"Ορισμένοι περιμένουν ακόμη τις οδηγίες από τις αρχές των χωρών τους", πρόσθεσε ο Λούντεσταντ, χωρίς να κατονομάσει τις χώρες οι οποίες εξακολουθούν να διστάζουν.

Ο κατάλογος των συμμετεχόντων θα είναι ακριβέστερος την Πέμπτη, δήλωσε ο Λούντεσταντ, ο οποίος διευκρίνισε επίσης ότι ο κατάλογος αυτός δεν θα δημοσιοποιηθεί απαραιτήτως.

Η Κίνα, η οποία θεωρεί "εγκληματία" τον Λιού Σιαομπό, έχει απειλήσει με "συνέπειες" τις χώρες που θα υποστηρίξουν τον διαφωνούντα, ο οποίος έχει καταδικαστεί σε κάθειρξη 11 ετών για απόπειρα "ανατροπής της κρατικής εξουσίας".

Η κινεζική πρεσβεία στο Όσλο έστειλε επιστολή στις αντιπροσωπείες άλλων χωρών για να τους ζητήσει να μην συμμετάσχουν στην τελετή.

Παρά τις προειδοποιήσεις αυτές, οι περισσότερες ευρωπαϊκές χώρες, μεταξύ των οποίων η Γαλλία, η Βρετανία και η Γερμανία, καθώς και οι ΗΠΑ, έχουν ήδη επιβεβαιώσει τη συμμετοχή τους.