Ο απόστρατος στρατηγός της Λιβύης Χαλίφα Χάφταρ, ο οποίος ισχυρίζεται ότι έχει εξαπολύσει μια στρατιωτική εκστρατεία εναντίον των ένοπλων ισλαμιστών στη Βεγγάζη, δήλωσε σήμερα ότι οι υποστηρικτές του ελέγχουν μεγάλο μέρος της χώρας.

«Ελέγχουμε μεγάλο μέρος της χώρας. Εξακολουθούν να είναι εκτός του έλεγχου μας κάποιες περιοχές και η ιστορία θα τελειώσει», δήλωσε ο Χάφταρ στην ανεξάρτητη αιγυπτιακή εφημερίδα αλ Γιουμ αλ Σάμπα.

Ο ίδιος πρόσθεσε ότι δεν έχει ζητήσει από τη Δύση να υποστηρίξει την εκστρατεία του, η οποία, κατά τον Χάφταρ, στόχο έχει να διώξει τους «τρομοκράτες» από τη Λιβύη.

«Αυτό που συμβαίνει τώρα (στη Λιβύη) είναι ένα εσωτερικό πρόβλημα το οποίο, με τη βοήθεια του θεού, είμαστε σε θέση να λύσουμε», υπογράμμισε ο απόστρατος στρατηγός.

Ο Χάφταρ ισχυρίστηκε ότι 70.000 άνδρες του στρατού της Λιβύης έχουν ταχθεί στο πλευρό του.

Εξάλλου αργά χθες Τετάρτη το βράδυ ο Χάφταρ αύξησε την πίεση στις αρχές της χώρας ζητώντας να δημιουργηθεί ένα «προεδρικό συμβούλιο», το οποίο θα ηγηθεί της περιόδου μετάβασης. Ο οδικός χάρτης του απόστρατου στρατηγού προβλέπει την αναστολή της λειτουργίας του Εθνικού Γενικού Κογκρέσου (κοινοβούλιο), το οποίο δέχεται ολοένα και περισσότερες επικρίσεις.

Ο Χάφταρ που μίλησε χθες «στο όνομα του στρατού» από την ανατολική Λιβύη δεν εξήγησε παρόλα αυτά πώς θα εφαρμόσει το σχέδιό του. Πάντως χθες το μεγαλύτερο κόμμα της Λιβύης, η κεντρώα Συμμαχία Εθνικών Δυνάμεων (NFA), ανακοίνωσε ότι τον υποστηρίζει, ενώ το ίδιο έκανε και ο υπουργός Πολιτισμού της χώρας Χαμπίμπ Λαμίν, το πρώτο μέλος της κυβέρνησης που το πράττει.

Οι αρχές της Λιβύης κατηγορούν τον Χάφταρ, οι υποστηρικτές του οποίου εισέβαλαν την Κυριακή στο κτίριο του Γενικού Εθνικού Κογκρέσου και ανακοίνωσαν την αναστολή των εργασιών του κοινοβουλίου, για απόπειρα πραξικοπήματος.

Από την πλευρά του ο Χάφταρ εξηγεί ότι εξαπέλυσε την Παρασκευή μια επίθεση εναντίον εξτρεμιστικών ομάδων στη Βεγγάζη, τις οποίες κατηγορεί για «τρομοκρατία». «Η Λιβύη έχει γίνει καταφύγιο για τους τρομοκράτες που ελέγχουν τα γρανάζια του κράτους», υπογράμμισε χθες.

Εξάλλου διαβεβαιώνει ότι δεν επιθυμεί να αναλάβει την εξουσία, όμως απαιτεί τη διάλυση του κοινοβουλίου, στο οποίο υπερισχύουν οι ισλαμιστές, κάποια μέλη των οποίων κατηγορούνται για συνέργια με τις εξτρεμιστικές οργανώσεις.

Σύμφωνα με τον απόστρατο στρατηγό, «ο στρατός» έλαβε τις αποφάσεις αυτές μετά την άρνηση του κοινοβουλίου να αναστείλει τις εργασίες του «όπως ζητεί ο λαός».

Στην πραγματικότητα το Γενικό Εθνικό Κογκρέσο θεωρείται από πολλούς αναλυτές μία από τις αιτίες της κρίσης, καθώς επικρίνεται κυρίως επειδή δεν κατάφερε να αποκαταστήσει την ασφάλεια.

Η μεταβατική κυβέρνηση της χώρας είχε προτείνει νωρίτερα αυτή την εβδομάδα «να διακόψει τη λειτουργία» το κοινοβούλιο ώστε να αποφευχθεί η χώρα «να κυλήσει σε εμφύλιο πόλεμο». Όμως το Γενικό Εθνικό Κογκρέσο δεν απάντησε στο αίτημα αυτό.

Στο μεταξύ σήμερα η Εκλογική Επιτροπή της Λιβύης διέψευσε σήμερα τις πληροφορίες που κυκλοφόρησαν, σύμφωνα με τις οποίες όρισε την 25η Ιουνίου ημέρα διεξαγωγής των εκλογών για την ανάδειξη του νέου κοινοβουλίου, επισημαίνοντας παρόλα αυτά ότι οι εκλογές θα πραγματοποιηθούν το δεύτερο μισό του Ιουνίου.

Παράλληλα η Εκλογική Επιτροπή έλαβε αποστάσεις από την κλιμακούμενη ένταση στη χώρα.