Όχι μόνον πρόσφατα, αλλά ήδη εδώ και χρόνια, ο λεγόμενος ευρωσκεπτικισμός εμφανίζεται στην Αυστρία περισσότερο διαδεδομένος από ό,τι στις άλλες χώρες-μέλη της Ευρωπαϊκής Ένωσης, με τους Αυστριακούς πολίτες να έχουν μια θετική εικόνα της σε ποσοστό μόλις 25%, τη στιγμή που ο μέσος κοινοτικός όρος βρίσκεται στο 31%.

Παραμονές των εκλογών της ερχόμενης Κυριακής στην Αυστρία για το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο, ποσοστό 70% των Αυστριακών εκτιμούν πως η ΕΕ δεν βρίσκεται στο σωστό δρόμο και μόλις το 23% θεωρεί ότι αυτή εξελίσσεται στην σωστή κατεύθυνση, σύμφωνα με πρόσφατες δημοσκοπήσεις.

Για τους αναλυτές στη Βιέννη, τα αρνητικά αυτά στοιχεία ως προς τη στάση του πληθυσμού απέναντι στην ΕΕ δεν συνάδουν με το γεγονός ότι η Αυστρία στα 19 χρόνια από την ένταξή της ως πλήρες μέλος στην ΕΕ (την 1η Ιανουαρίου 1995) και δέκα χρόνια από την μεγαλύτερη διεύρυνση στην ιστορία της ΕΕ, το Μάιο του 2004 (με τις οκτώ χώρες της κεντροανατολικής Ευρώπης, την Κύπρο και τη Μάλτα), έχει ευνοηθεί όσο λίγες από τις υπόλοιπες χώρες-μέλη.

Στις αναλύσεις επισημαίνεται πως τα τελευταία χρόνια γίνεται λόγος σχεδόν αποκλειστικά και μόνον για την "κρίση" που επικρατεί στην ΕΕ, με τους πολίτες να αγνοούν ο,τιδήποτε κρίνεται θετικό και τα Μέσα Ενημέρωσης να φέρουν για αυτό και τη δικό τους μέρος της ευθύνης, καθώς η ειδησεογραφία, οι αναλύσεις και ο σχολιασμός φέρεται να γίνονται, όπως σημειώνουν δημοσκόποι και αναλυτές, μόνον από την επικριτική σκοπιά.

Κοινή είναι η εκτίμηση πως ένα μεγάλο μέρος του ευρωσκεπτικισμού στον αυστριακό πληθυσμό ανάγεται στην έλλειψη ενημέρωσης, καθώς αυτή διαπιστώνεται σχεδόν μόνο τις παραμονές των Ευρωεκλογών, όταν οι δημοσκοπήσεις παρουσιάζουν αρνητικά αποτελέσματα ως προς τη στάση των πολιτών απέναντι στις Βρυξέλλες.

Το Ευρωκοινοβούλιο εμφανίζεται για πολλούς Αυστριακούς κάτι περισσότερο από "ξένο". Όμως μια σαφής πλειονότητα θέλει περισσότερη πληροφόρηση: μόνον ο ένας στους δέκα δηλώνει πως είναι επαρκώς ενημερωμένος.

Σύμφωνα με τους αναλυτές, ένα φαινόμενο που διαπιστώνεται συχνά είναι η "βρυξελλοποίηση" των προβλημάτων και η "εθνικοποίηση" των επιτυχιών, δηλαδή να παρουσιάζεται ως υπεύθυνη η ΕΕ όταν παρουσιάζονται προβλήματα και να οικειοποιούνται τις επιτυχίες εντόπιοι πολιτικοί, όταν υπάρχουν θετικά αποτελέσματα σε θέματα που άπτονται της ΕΕ.

Πάντως στο πλαίσιο της πλέον πρόσφατης δημοσκόπησης ως προς την πορεία της ΕΕ από τη σκοπιά των Αυστριακών και στο ερώτημα αν οι Ευρωεκλογές στην Αυστρία έχουν να κάνουν περισσότερο με το μέλλον της Ευρώπης ή με θέματα εσωτερικής πολιτικής, ένα ποσοστό 58% απάντησε πως αυτές θα δώσουν την ευκαιρία να γίνει ένα "ξεκαθάρισμα λογαριασμών" στην εσωτερική πολιτική σκηνή ενώ μόνο το 34% εκτίμησε ότι αυτές αφορούν κυρίως ευρωπαϊκά ζητήματα.

Ως προς το ίδιο το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο, μόλις το 43% το θεωρούν "σημαντικό για το μέλλον της Ευρώπης", ενώ για ένα ποσοστό 26% είναι γενικά "περιττή" η κοινοβουλευτική εκπροσώπηση σε ευρωπαϊκό επίπεδο, ενώ άλλη δημοσκόπηση εμφανίζει το ποσοστό των Αυστριακών ψηφοφόρων που προτίθενται να προσέλθουν "σίγουρα" στις κάλπες για τις Ευρωεκλογές μόλις στο 42%, ενώ στις τελευταίες Ευρωεκλογές του Ιουνίου του 2009 το ποσοστό συμμετοχής ήταν στο 46%.