Ο Λευκός Οίκος ανακοίνωσε σήμερα ότι θα υποστηρίξει τις νομικές ενέργειες που τυχόν θα αναλάβει το Βιετνάμ κατά της Κίνας με στόχο της επίλυση της εδαφικής διαφοράς που ενέκυψε μετά την εγκατάσταση μιας κινεζικής εξέδρας άντλησης πετρελαίου σε διαφιλονικούμενη περιοχή στα νερά της Θάλασσας της Νότιας Κίνας.

Ο πρωθυπουργός του Βιετνάμ Νγκουγέν Ταν Ντανγκ ανέφερε στο πρακτορείο ειδήσεων Ρόιτερς ότι η κυβέρνηση εξετάζει διάφορες «αμυντικές επιλογές» απέναντι στην Κίνα, εκ των οποίων μια από αυτές είναι και η νομική αντίδραση.

«Οι Ηνωμένες Πολιτείες της Αμερικής έχουν εθνικό συμφέρον να διατηρηθεί η ειρήνη και η σταθερότητα. Ο σεβασμός του διεθνούς δικαίου. Η απρόσκοπτη διαδικασία του νόμιμου εμπορίου. Και η ελεύθερη ναυσιπλοΐα όπως και η αεροπλοΐα στον εναέριο χώρο της Θάλασσας της Νότιας Κίνας», ανέφερε ο εκπρόσωπος του Λευκού Οίκου Πάτρικ Βεντρέλ απαντώντας σε ερωτήσεις σχετικά με τις τοποθετήσεις του βιετναμέζου πρωθυπουργού.

«Οι Ηνωμένες Πολιτείες στηρίζουν τη χρήση των διπλωματικών και των λοιπών ειρηνικών μέσων για τη διαχείριση και την επίλυση των διαφωνιών, συμπεριλαμβανομένης της επιδιαιτησίας ή άλλων διεθνών νομικών μηχανισμών» συμπλήρωσε ο εκπρόσωπος του Λευκού Οίκου.

Πάντως τα σχόλια του πρωθυπουργού του Βιετνάμ για τη νομική αντίδραση της χώρας του προκαλεί την οργισμένη αντίδραση από την Κίνα, η οποία επιμένει ότι η εξέδρα άντλησης πετρελαίου είναι σε κινεζικά χωρικά ύδατα. Το Πεκίνο κατηγορεί την κυβέρνηση του Βιετνάμ ότι με τις ενέργειές της υποδαυλίζει τις εντάσεις στην περιοχή της Θάλασσας της Νότιας Κίνας.