current views are: 1

22 Μαΐου 2014
Δημοσίευση17:33

Μπάιντεν: Έτοιμοι να χρηματοδοτήσουμε πρωτοβουλίες προς λύση του Κυπριακού

Ο Αμερικανός αντιπρόεδρος, Τζο Μπάιντεν, δήλωσε ότι οι Ηνωμένες Πολιτείες θα στηρίξουν οικονομικά οποιεσδήποτε πρωτοβουλίες προς την κατεύθυνση της λύσης του Κυπριακού.

Δημοσίευση 17:33’
αρθρο-newpost

Ο Αμερικανός αντιπρόεδρος, Τζο Μπάιντεν, δήλωσε ότι οι Ηνωμένες Πολιτείες θα στηρίξουν οικονομικά οποιεσδήποτε πρωτοβουλίες προς την κατεύθυνση της λύσης του Κυπριακού.

Ο Αμερικανός αντιπρόεδρος, Τζο Μπάιντεν, δήλωσε ότι οι Ηνωμένες Πολιτείες θα στηρίξουν οικονομικά οποιεσδήποτε πρωτοβουλίες προς την κατεύθυνση της λύσης του Κυπριακού.

Ο κ. Μπάιντεν, που ολοκληρώνει απόψε την επίσημη επίσκεψή του στην Κύπρο, τόνισε ενώπιον δικοινοτικής συγκέντρωσης στη νεκρή ζώνη, την ανάγκη για εφαρμογή Μέτρων Οικοδόμησης Εμπιστοσύνης, λέγοντας πως η ειρήνη είναι πάντοτε εφικτή.

Ωστόσο δεν αναφέρθηκε στην πρόταση για επιστροφή της Αμμοχώστου και στην ανάπτυξη της ευρύτερης περιοχής, που σύμφωνα με πληροφορίες πριν από την επίσκεψη του οι Ηνωμένες Πολιτείες είναι πρόθυμες να χρηματοδοτήσουν.

Σημείωσε ότι η Ουάσιγκτον δεν μπορεί να επιβάλλει λύση ή να διευθετήσει από μόνη της το Κυπριακό και πως οτιδήποτε αποφασιστεί για το μέλλον πρέπει να προέλθει από τους ίδιους τους Κυπρίους.

Ο αντιπρόεδρος Μπάιντεν ανέφερε ότι, για την επίτευξη αυτού του στόχου πρέπει να γίνουν σημαντικές παραχωρήσεις από όλους, αλλά τα οφέλη θα είναι πολύ μεγαλύτερα από το κόστος για την ειρήνη. «Η ειρήνη χρειάζεται εμπιστοσύνη και είναι πάρα πολύ σημαντικό αυτή να οικοδομηθεί και μεταξύ των πολιτών, όχι μόνο μεταξύ των ηγετών των δύο κοινοτήτων» είπε ο κ. Μπάιντεν.

Ο Αμερικανός επίσημος είχε την ευκαιρία να συναντηθεί με μέλη της κοινωνίας των πολιτών και από τις δύο κοινότητες, στο πλαίσιο δεξίωσης, και να ανταλλάξει απόψεις με εκπροσώπους του πολιτικού και του επιχειρηματικού κόσμου και Μη Κυβερνητικών Οργανώσεων.

Λίγο αργότερα ο αντιπρόεδρος των ΗΠΑ παρέθεσε δείπνο στον Πρόεδρο Αναστασιάδη και στον Τουρκοκύπριο ηγέτη, Ντερβίς Έρογλου, σε εστιατόριο στη νεκρή ζώνη, στην περιοχή του Λήδρα Πάλας.

Μετά το δείπνο, το οποίο αναμένεται να διαρκέσει δύο ώρες, παρουσία και αντιπροσωπείας των Ηνωμένων Εθνών, ο Αμερικανός αντιπρόεδρος θα προβεί σε δήλωση με την οποία και θα ολοκληρώσει την επίσκεψή του.

Νωρίτερα, ο κ. Μπάιντεν είχε συνάντηση με τον Τουρκοκύπριο ηγέτη, Ντερβίς Ερογλου, στην κατεχόμενη Λευκωσία, κατά την οποία η αμερικανική πλευρά πήρε σχολαστικά μέτρα για να μη συμβεί οτιδήποτε που θα εκλαμβανόταν ως αναβάθμιση του ψευδοκράτους. Οι Αμερικανοί επιθεώρησαν σχολαστικά τον χώρο της συνάντησης, σε κτίριο δίπλα στο γραφείο του Εργλου, για να διαπιστώσουν ότι δεν υπήρχαν σημαίες ή άλλα σύμβολα του ψευδοκράτους. Η λιμουζίνα του Αμερικανού επισήμου και τα οχήματα της συνοδείας του εισήλθαν στον χώρο του κτιρίου από διπλανή είσοδο για να αποφύγουν να περάσουν από χώρο που οδηγεί στο γραφείο του Ερογλου, όπου υπήρχαν σημαίες της Τουρκίας και του ψευδοκράτους.

Δημοσιογράφοι που κάλυψαν τη συνάντηση ανέφεραν ότι ο κ. Έρογλου καθυστέρησε να βγει από το κτίριο, με αποτέλεσμα ο κ. Μπάιντεν να παραμείνει στο όχημα για μερικά λεπτά. Ο Ντερβίς Έρογλου προσπάθησε να φωτογραφηθεί με τον κ. Μπάιντεν στην είσοδο του κτιρίου, αλλά ο Αμερικανός επίσημος εισήλθε στο κτίριο αποφεύγοντας να κάνει χειραψία με τον Έρογλου και να σταθεί δίπλα του για αναμνηστική φωτογραφία.

Ο Ντερβίς Έρογλου δήλωσε ύστερα από τη διάρκειας μιας ώρας συνάντηση με τον Αμερικανό επίσημο ότι ζήτησε τη βοήθεια του Τζο Μπάιντεν για να προχωρήσει με δυναμικό τρόπο η διαδικασία επίλυσης του Κυπριακού.

Ο κ. Έρογλου ανέφερε ότι επιθυμεί ειρήνη και ότι είναι έτοιμος να υπογράψει λύση. Σχολιάζοντας τις δηλώσεις Τζο Μπάιντεν κατά την άφιξή του στην Κύπρο, είπε ότι ο Αμερικανός αντιπρόεδρος δεν ήρθε ούτε με σχέδιο λύσης ούτε με προτάσεις για επίλυση του Κυπριακού, ωστόσο είναι έτοιμος να βοηθήσει στην επίλυσή του. Πρόσθεσε ότι έγινε αναφορά στα Μέτρα Οικοδόμησης Εμπιστοσύνης και ότι ο κ. Μπάιντεν δεν αναφέρθηκε στην Αμμόχωστο. Σχετικά με το φυσικό αέριο, ο κ. Έρογλου είπε ότι και οι δύο λαοί, κατά την έκφρασή του, έχουν δικαίωμα στους υδρογονάνθρακες.


σχετικα αρθρα