Ο υπουργός Εξωτερικών Ουίλιαμ Χέιγκ της Βρετανίας εξέφρασε σήμερα τον αποτροπιασμό του για την απόφαση της Ρωσίας και της Κίνας να ασκήσουν βέτο σε σχέδιο απόφασης του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ για την παραπομπή εγκλημάτων πολέμου που έχουν διαπραχθεί στον εμφύλιο της Συρίας ενώπιον του Διεθνούς Ποινικού Δικαστηρίου στη Χάγη.

«Η Ρωσία και η Κίνα απομονώνονται σε αυτό το θέμα, και θα πρέπει να εξηγήσουν ενώπιον της διεθνούς κοινότητας και στον λαό της Συρίας γιατί συνεχίζουν να προστατεύουν από τη δικαιοσύνη αυτούς που είναι υπεύθυνοι για τις θηριωδίες», ανέφερε ο βρετανός υπουργός Εξωτερικών σε ανακοίνωσή του.

Από την πλευρά της η Ρωσία ανέφερε ότι άσκησε βέτο στο σχετικό ψήφισμα φοβούμενη ότι η Γαλλία και οι λοιπές δυτικές δυνάμεις θα μπορούσαν να το χρησιμοποιήσουν ως μια πρόφαση για στρατιωτική επέμβαση στη χώρα.

«Το απορριφθέν σχέδιο ψηφίσματος τροφοδοτεί την προσπάθεια να χρησιμοποιηθεί το Διεθνές Ποινικό Δικαστήριο (ΔΠΔ) ως θρυαλλίδα που θα πυροδοτήσει περαιτέρω πολιτικά πάθη και θα θέσει τις βάσεις για την ενδεχόμενη εξωτερική στρατιωτική επέμβαση» ανέφερε ο πρεσβευτής της Ρωσίας στα Ηνωμένα Έθνη Βιτάλι Τσούρκιν.

Ο πρεσβευτής της Γαλλίας στον ΟΗΕ Ζεράρ Αρό απέρριψε πάντως τις σχετικές κατηγορίες όσον αφορά το γαλλικής εμπνεύσεως ψήφισμα εκ μέρους της ρωσικής πλευράς.