Ο Αμερικανός αντιπρόεδρος Τζο Μπάιντεν ολοκλήρωσε την επίσκεψή του στην Κύπρο αργά το βράδυ με προτροπή προς τους ηγέτες των δύο κοινοτήτων της Κύπρου να συζητήσουν την πρόταση για την Αμμόχωστο. 

Στην τελευταία του δήλωση επί Κυπριακού εδάφους μετά το δείπνο που παρέθεσε στον Πρόεδρο Αναστασιάδη και τον Τουρκοκύπριο ηγέτη Ντερβίς Έρογλου ανέφερε ότι οι Ηνωμένες Πολιτείες είναι πρόθυμες να συμβάλουν στην υλοποίηση της. 

«Οι Ηνωμένες Πολιτείες ενθαρρύνουν τους δύο ηγέτες να συζητήσουν την πρόταση για την Αμμόχωστο και αν οι δύο πλευρές συμφωνήσουν είναι έτοιμες να συμβάλουν στην εφαρμογή αυτής της πρωτοβουλίας,» ανέφερε ο κ. Μπάιντεν. 

Ο κ. Μπάιντεν είπε ότι η λύση του Κυπριακού δεν μπορεί να επιβληθεί από το εξωτερικό, αλλά να προκύψει από συμφωνία των ηγετών των δύο κοινοτήτων και από τη φωνή της κοινωνίας των πολιτών. 

Το δείπνο κράτησε τρεις ώρες, μια ώρα περισσότερο από όσο είχε προγραμματισθεί, γεγονός που καθυστέρησε και την αναχώρηση του Αμερικανού επισήμου από την Κύπρο. 

Ο κ. Μπάιντεν είπε ότι στη διάρκεια του δείπνου, ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας και ο Τουρκοκύπριος ηγέτης επαναβεβαίωσαν την προσήλωσή τους στον κοινό στόχο της επανένωσης της Κύπρου σε μια διζωνική, δικοινοτική ομοσπονδία. 

«Διαπίστωσα κοινό έδαφος σε διάφορες πτυχές του προβλήματος, εντόπισα όμως και διαφορές, που δεν πιστεύω ότι δεν μπορούν να γεφυρωθούν, είπε ο Αμερικανός αντιπρόεδρος. 

«Υπάρχει», πρόσθεσε, «πολλή δουλειά να γίνει, αλλά όσα άκουσα από τους ηγέτες, μου δίνουν ελπίδα ότι η λύση είναι εφικτή αυτή τη φορά». 

Ο Αμερικανός αντιπρόεδρος ανέφερε ότι οι Ηνωμένες Πολιτείες ελπίζουν σε επίτευξη προόδου σύντομα, επί βασικών ζητημάτων, που θα οδηγήσει στην τελική φάση των διαπραγματεύσεων, υπό την αιγίδα των Ηνωμένων Εθνών. 

Απαντώντας στο ερώτημα τι συμφέρον έχουν οι Ηνωμένες Πολιτείες από την επίλυση του Κυπριακού, ο Τζο Μπάιντεν είπε ότι τόσο ο πρόεδρος Ομπάμα όσο και ο ίδιος πιστεύουν ότι η Κύπρος αποτελεί εταίρο-κλειδί σε μια περιοχή που έχει πολλές προκλήσεις ενώπιόν της. 

«Και πιστεύουμε ότι το νησί μπορεί να καταστεί ακόμα ισχυρότερος εταίρος, αν η επόμενη γενιά των Κυπρίων μπορέσει να μεγαλώσει χωρίς το βάρος της διαίρεσης, που θα διευρύνει τους ορίζοντές της» ανέφερε. 

Η Κύπρος, τόνισε, μπορεί να γίνει δύναμη ειρήνης, ευημερίας και σταθερότητας στην ανατολική Μεσόγειο και αυτό θα ωφελήσει όλο τον κόσμο. 

Ο κ. Μπάιντεν είπε ότι στις προσπάθειες για λύση πάντοτε θα υπάρχουν αμφισβητίες, αλλά τόνισε πως διαπίστωσε ότι οι δύο ηγέτες είναι δεσμευμένοι να τους διαψεύσουν.