Σε ενδελεχείς έρευνες αλλά και συλλήψεις εμπλεκόμενων σε κύκλωμα παιδικής πορνογραφίας πορέβη η Αστυνομία της Κύπρου.

Ο Εκπρόσωπος Τύπου της υπηρεσίας Μιχάλης Κατσουνωτός, δήλωσε ότι σε δύο υποστατικά στην επαρχία Λευκωσίας, όπου έγινε έρευνα, βρέθηκε υλικό, που εκ πρώτης όψεως φαίνεται ότι έχει σχέση με παιδική πορνογραφία και ήδη ένας 58χρονος οδηγήθηκε ενώπιον του Επαρχιακού Δικαστηρίου Λευκωσίας και εναντίον του εκδόθηκε διάταγμα τετραήμερης κράτησης, ενώ ανακρίσεις της Αστυνομίας συνεχίζονται.

Το Γραφείο του Αρχηγείου Αστυνομίας για την Καταπολέμηση Ηλεκτρονικού Εγκλήματος, όπως ανέφερε ο κ. Κατσουνωτός «διερευνά υπόθεση που αφορά απόκτηση ή κατοχή υλικού παιδικής πορνογραφίας σε έντυπη ή ηλεκτρονική μορφή, κατοχή παιδικής πορνογραφίας σε σύστημα ηλεκτρονικού υπολογιστή (Η/Υ) και μέσων αποθήκευσης δεδομένων Η/Υ, καθώς και προαγωγή παιδικής πορνογραφίας μέσω συστήματος Η/Υ».

«Μετά από μήνυμα της Ιντερπόλ Λουξεμβούργου, που παρελήφθη από την Ιντερπόλ Λευκωσίας περί τα τέλη Ιανουαρίου 2011 και που αφορούσε ύπαρξη παιδικού πορνογραφικού υλικού στο διαδίκτυο», συνέχισε ο κ. Κατσουνωτός, «το αρμόδιο Γραφείο προχώρησε στη διερεύνηση της υπόθεσης».

«Από τις εξετάσεις που έγιναν», είπε ο Εκπρόσωπος Τύπου της Αστυνομίας, «διαπιστώθηκε ότι υπήρχαν πέντε ηλεκτρονικές διευθύνσεις, οι κάτοχοι/ χρήστες των οποίων, σε συγκεκριμένες ημερομηνίες και ώρες, επισκέφθηκαν και επέλεξαν να κατεβάσουν βίντεο, μέσω της ιστοσελίδας όπου ήταν ανηρτημένο το παιδικό πορνογραφικό υλικό».

«Από την περαιτέρω διερεύνηση» συνέχισε, «κατέστη δυνατός ο εντοπισμός των συνδρομητών μόνον των τεσσάρων ηλεκτρονικών διευθύνσεων και στο πλαίσιο αυτό εκδόθηκαν συνολικά τέσσερα εντάλματα έρευνας και σήμερα πραγματοποιήθηκε συντονισμένη επιχείρηση, σε συνεργασία με την Αστυνομία των Βάσεων, καθ' ότι ο ένας ύποπτος διαμένει σε περιοχή που ελέγχεται από τις Βρετανικές Βάσεις».

«Οι τρεις στόχοι αφορούσαν την επαρχία Λευκωσίας και κατά τη διάρκεια της έρευνας, παρελήφθησαν συνολικώς έξι ηλεκτρονικοί υπολογιστές, κάρτες μνήμης και άλλα τεκμήρια. τα οποία θα τύχουν δικανικής εξέτασης».