Ο δήμαρχος μιας μικρής ισπανικής πόλης, μετά τη μήνυση που κατέθεσαν σε βάρος του πέντε οικογένειες Ρουμάνων για ρατσιστική συμπεριφορά, ζήτησε δημοσίως συγγνώμη σήμερα υποστηρίζοντας ότι εννοούσε τους «παραβάτες του νόμου» και όχι τους ξένους συλλήβδην όταν τους αποκάλεσε «σκ@@ά».

Η υπόθεση αυτή προκάλεσε σάλο στην Ισπανία όπου τα κυριότερα πολιτικά κόμματα εξέφρασαν τον αποτροπιασμό τους, την ίδια ώρα που ο δήμαρχος της βασκικής πόλης Σεστάο, Γκιόσου Μπεργκάρα, συναντιόταν με εκπροσώπους μεταναστευτικών οργανώσεων σε μια προσπάθεια να κατευνάσει τα πνεύματα.

Την Πέμπτη οι πέντε οικογένειες υπέβαλαν μήνυση για «κατάχρηση εξουσίας δια πράξεως ή παραλείψεως με την επιβαρυντική περίσταση του ρατσισμού», εξήγησε στο Γαλλικό Πρακτορείο ο Πάτσι δε λα Φουέντε, ο εκπρόσωπος της οργάνωσης "SOS Ρατσισμός".

Σύμφωνα με τη μη κυβερνητική οργάνωση εδώ και χρόνια ο δήμαρχος αρνείται να γράψει στα δημοτολόγια τις οικογένειες των αλλοδαπών που ζουν στην πόλη του, κάτι που είναι απαραίτητο ώστε οι άνθρωποι αυτοί να έχουν πρόσβαση στις κοινωνικές υπηρεσίας και να στείλουν τα παιδιά τους στο σχολείο. Εκτός από τους Ρουμάνους, παρόμοια περιστατικά έχουν συμβεί με οικογένειες Μαροκινών και Λατινοαμερικάνων. Ο εκπρόσωπος μάλιστα υποστήριξε ότι κάποιες οικογένειες προτίμησαν να φύγουν από την πόλη καθώς δεν τόλμησαν να διαμαρτυρηθούν για την κατάσταση.

Για να στηρίξει τις κατηγορίες της η οργάνωση παρέδωσε στις δικαστικές αρχές και έδωσε στη δημοσιότητα βίντεο σε ένα εκ των οποίων εμφανίζεται ο δήμαρχος, σε μια συνεδρίαση που έγινε τον Ιούνιο του 2013, να δηλώνει: «Τα σκ@@ά δεν θα 'ρθουν στο Σεστάο. Αναλαμβάνω εγώ ο ίδιος να τους αναγκάσω να φύγουν με κλοτσιές στον κ@@ο. Είναι σαφές».

Μετά τη μετάδοση των βίντεο ο Μπεργκάρα, που έχει εκλεγεί με το Βασκικό Εθνικιστικό Κόμμα (PNV) προσπάθησε να δώσει εξηγήσεις στους δημοσιογράφους. «Παραδέχομαι ότι οι δηλώσεις που δημοσιοποιήθηκαν ήταν ακατάλληλες. Θέλουμε ένα Σεστάο των πολιτών, πολυπολιτισμικό και εργατικό» είπε, σπεύδοντας ωστόσο να προσθέσει: «Δεν μπορούμε να ανεχτούμε ότι υπάρχουν άνθρωποι που έρχονται εδώ για να μας κλέψουν. Σε αυτούς τους ανθρώπους, στους παραβάτες του νόμου και σε όσους δεν σέβονται τίποτα αναφερόμουν».

Το κυβερνών Λαϊκό Κόμμα της Ισπανίας, μέσω του υποψηφίου για τις ευρωεκλογές Εστέμπαν Γκονθάλεθ Πονς, ζήτησε την παραίτηση του δημάρχου χαρακτηρίζοντας «πολύ επικίνδυνο» να χρησιμοποιείται το θέμα τη μετανάστευσης ως προεκλογικό επιχείρημα. Οι Σοσιαλιστές από την πλευρά τους χαρακτήρισαν «απαράδεκτες και απρεπείς» τις δηλώσεις του δημάρχου ενώ το μικρό, κεντρώο κόμμα UPyD τον κάλεσε επίσης να παραιτηθεί.

Στην Ισπανία ζουν σήμερα περίπου 5 εκατομμύρια αλλοδαποί, εκ των οποίων σχεδόν 800.000 είναι Ρουμάνοι. Η δεύτερη σε μέγεθος κοινότητα ξένων είναι αυτή των Μαροκινών (771.427) και ακολουθούν οι Βρετανοί (297.299), σύμφωνα με την τελευταία απογραφή.