Ο αριθμός των τραυματιών στην Τουρκία από το σεισμό των 6,3 βαθμών, που σημειώθηκε σήμερα στις 12:25 στη θαλάσσια περιοχή μεταξύ Λήμνου και Σαμοθράκης και έγινε αισθητός στη γειτονική μας χώρα, ανήλθε σε 266, σύμφωνα με την τουρκική Υπηρεσία Διαχείρισης Καταστροφών και Εκτάκτων Καταστάσεων (AFAD), την οποία επικαλείται το Γαλλικό Πρακτορείο Ειδήσεων.

Νωρίτερα, το Γαλλικό Πρακτορείο επικαλούμενο το πρακτορείο ειδήσεων Dogan μετέδωσε ότι οι περισσότεροι τραυματίστηκαν εξαιτίας του πανικού που επικράτησε την ώρα του σεισμού.

Ο πρόεδρος της Διεύθυνσης, Μουράτ Μουτλού, δήλωσε πως ο σεισμός έγινε αισθητός στην Κωνσταντινούπολη, την Αδριανούπολη, τη Ραιδεστό, τη Σμύρνη, τα Δαρδανέλια (Τσανάκαλε) και το Παλαιόκαστρο (Μπαλίκεσιρ) και τόνισε πως «αναφέρονται υλικές ζημιές στην Αδριανούπολη, τη Ραιδεστό και στην Ίμβρο, κυρίως στα Αγρίδια (Τεπέκιοϊ)».

Ο κ. Μουτλού είπε ακόμη ότι ο σεισμός έγινε στην προέκταση του ρήγματος βόρειας Ανατολίας και σημείωσε: «Δεν αναμένουμε να ενεργοποιήσει κάποιο άλλο ρήγμα».

Η αντιπρόεδρος του σεισμολογικού ινστιτούτου Κωνσταντινούπολης, Νουρτζάν Οζάλ, έκανε λόγο για «σεισμό μεσαίου μεγέθους σε επέκταση μήκους 140-150 χιλιομέτρων του ρήγματος βόρειας Ανατολίας στο Αιγαίο».

Ο σεισμός προκάλεσε πανικό στις πόλεις, όπου έγινε αισθητός στην Τουρκία. Αρκετοί τραυματισμοί προκλήθηκαν, όταν κάτοικοι των περιοχών αυτών, έντρομοι πήδηξαν από τα παράθυρα των κατοικιών.

Ιδιαίτερη αίσθηση προκαλεί ο σεισμός στην Κωνσταντινούπολη, όπου αναμένεται εδώ και χρόνια ο «μεγάλος σεισμός» που θα προκληθεί από τα δύο τμήματα του εν λόγω ρήγματος στη θάλασσα του Μαρμαρά. Τούρκοι σεισμολόγοι συμφωνούν στην άποψη ότι ο σημερινός σεισμός δεν θα έχει άμεσες συνέπειες επί του ρήγματος στο Μαρμαρά.