Τρεις άνθρωποι σκοτώθηκαν και άλλος ένας τραυματίστηκε από τα πυρά ενός άγνωστου άνδρα στο Εβραϊκό Μουσείο του Βελγίου, στο κέντρο των Βρυξελλών, ανακοίνωσαν οι αρχές της πόλης ενώ ο πολιτικός κόσμος της χώρας δηλώνει «σοκαρισμένος» από ένα έγκλημα που παραπέμπει σε αντισημιτική ενέργεια.

Το αιματηρό επεισόδιο σημειώθηκε την παραμονή των βουλευτικών εκλογών στο Βέλγιο, λίγο πριν από τις 16.00, τοπική ώρα, στη συνοικία Σαμπλόν των Βρυξελλών. Η περιοχή αυτή είναι μαγνήτης για τους τουρίστες, κυρίως επειδή φιλοξενεί πολλά παλαιοπωλεία.

«Ένας άνδρας μπήκε στο μουσείο και πολύ γρήγορα άρχισε να πυροβολεί», χωρίς να έχει κάποιον συγκεκριμένο στόχο, δήλωσε η υπουργός Εσωτερικών Ζοέλ Μιλκέ, η οποία έφτασε αμέσως στο σημείο της «Ο απολογισμός είναι βαρύς: δύο γυναίκες και ένας άνδρας σκοτώθηκαν ενώ υπάρχει και ένας τραυματίας, σε πολύ σοβαρή κατάσταση», πρόσθεσε.

«Δεν μπορούμε να εξάγουμε οριστικά συμπεράσματα όμως οι πυροβολισμοί αυτοί έπεσαν σε έναν χώρο που μας επιτρέπει να » ότι επρόκειτο για αντισημιτική ενέργεια, συνέχισε η Μιλκέ.

Η συνοικία αποκλείστηκε ενώ ενισχύθηκαν τα μέτρα ασφαλείας γύρω από όλα τα κτίρια της εβραϊκής κοινότητας του Βελγίου, διευκρίνισε η υπουργός.

Σύμφωνα με τους αυτόπτες μάρτυρες οι δράστες της επίθεσης ήταν δύο. Ο ένας παρέμεινε κοντά σε αυτοκίνητο που ήταν διπλοπαρκαρισμένο ενώ ο δεύτερος, ο οποίος κρατούσε «μια μαύρη τσάντα», εξαπέλυσε την επίθεση στο μουσείο.

Οι μάρτυρες πρόλαβαν να καταγράψουν τον αριθμό κυκλοφορίας του αυτοκινήτου και οι αρχές έχουν ξεκινήσει μια μεγάλη επιχείρηση στις Βρυξέλλες για τον εντοπισμό των δραστών. Ορισμένα μέσα ενημέρωσης μετέδωσαν ότι ένας ύποπτος, ο οδηγός του οχήματος, συνελήφθη δύο ώρες αργότερα, όμως η πληροφορία αυτή δεν έχει επιβεβαιωθεί από επίσημη πηγή.

Ένας μάρτυρας, κάτοικος της περιοχής, είπε στο Γαλλικό Πρακτορείο ότι είδε με τα μάτια του δύο νεκρούς στην είσοδο του μουσείου. «Ήταν μια νεαρή γυναίκα με αίματα στο κεφάλι. Κρατούσε ακόμη στο χέρι της ένα φυλλάδιο, μάλλον ήταν τουρίστρια. Λίγο πιο πέρα, στο βάθος, είδα έναν κύριο. Ένας πυροσβέστης του έκανε ανάνηψη αλλά νομίζω ότι ήταν νεκρός», δήλωσε ο Αλέν Σομποτίκ.

Ο υπουργός Εξωτερικών Ντιντιέ Ρέιντερς, που βρισκόταν τυχαία στη συνοικία αυτή, ήταν από τους πρώτους που έσπευσαν στο μουσείο. Επιβεβαίωσε και αυτός ότι υπήρχαν «δύο θύματα μέσα στο μουσείο» αλλά δεν ήταν σε θέση να διευκρινίσει εάν επρόκειτο για επισκέπτες ή για υπαλλήλους.

Ο Ρέιντερς εμφανίστηκε επιφυλακτικός όταν ρωτήθηκε εάν πρόκειται για μια ενέργεια αντισημιτικού χαρακτήρα. «Όμως είναι προφανές ότι το σκεφτήκαμε», σημείωσε, παραπέμποντας στην «υπόθεση Μερά"» του Γαλλοαλγερινού που σκότωσε τέσσερις Εβραίους και τρεις στρατιωτικούς στην Τουλούζη της Γαλλίας το 2012.

«Πρόκειται για μια τρομοκρατική ενέργεια, ο δολοφόνος σκόπιμα πήγε στο Εβραϊκό », είπε από την πλευρά του ο πρόεδρος της Βελγικής Ένωσης Ενάντια στον Αντισημιτισμό (LBCA), Ζοέλ Ρούμπινφελντ, εκτιμώντας ότι «το αναπόφευκτο αποτέλεσμα ενός κλίματος που πυροδοτεί το μίσος».