Χιλιάδες άνθρωποι υποδέχτηκαν σήμερα το πάπα Φραγκίσκο στην Ιορδανία, πρώτο σταθμό της τριήμερης επίσκεψής του στη Μέση Ανατολή, στην οποία περιλαμβάνεται επίσκεψη στη Δυτική Όχθη και στο Ισραήλ.

"Αγαπητοί φίλοι, προσευχηθείτε για μένα στη διάρκεια του προσκυνήματός μου στους Άγιους Τόπους", ανέφερε σε μήνυμά του στο Twitter λίγο πριν αναχωρήσει με πτήση της Alitalia από το αεροδρόμιο Φιουμιτσίνο της Ρώμης.

Περισσότεροι από 6.000 άνθρωποι υποδέχτηκαν τον πάπα Φραγκίσκο στο διεθνές αεροδρόμιο του Αμάν, περιλαμβανομένων 2.000 φοιτητών που κρατούσαν τις σημαίες του Βατικανού και της Ιορδανίας και φώναζαν "καλώς ήλθες πάπα".

Ο ιορδανός πρίγκιπας Γκαζί μπι Μοχάμεντ και ο Λατίνος Πατριάρχης της Ιερουσαλήμ Φουάντ Τουάλ υποδέχτηκαν μεταξύ άλλων τον Φραγκίσκο στο κόκκινο χαλί.

Στη συνέχεια ο πάπας έγινε δεκτός από τον βασιλιά της Ιορδανίας Αμπντάλα στα βασιλικά ανάκτορα στο Αμά.

Εκεί, απευθυνόμενος σε δεκάδες χριστιανούς και μουσουλμάνους ηγέτες, έκανε έκκληση για τον τερματισμό του πολέμου στη Συρία και για την επίλυση του μεσανατολικού λέγοντας ότι η Μέση Ανατολή αντιμετωπίζει "σοβαρές εντάσεις".

Ο ίδιος κάλεσε τις χώρες της Μέσης Ανατολής να διασφαλίσουν ότι η χριστιανική μειονότητα "μπορεί να ασκήσει την θρησκεία της ειρηνικά" και ότι έχει ισότιμη μεταχείριση.

Ο ποντίφικας θα συναντηθεί με πρόσφυγες από τη Συρία και το Ιράκ στη Βηθανία της Ιορδανίας, τον τόπο όπου σύμφωνα με την παράδοση βαφτίστηκε ο Ιησούς. Την Κυριακή το πρωί πάπας με ελικόπτερο θα μεταβεί στη Βηθλεέμ, για εξάωρη επίσκεψη.

Για να υπογραμμίσει την πεποίθησή του ότι οι τρεις μεγάλες μονοθεϊστικές θρησκείες μπορούν να συμβιώσουν στην περιοχή και να βοηθήσουν στην αντιμετώπιση του πολιτικού αδιεξόδου, ο Φραγκίσκος θα συνοδεύεται από έναν ραβίνο και έναν ιμάμη στη διάρκεια της παραμονής του στη Μέση Ανατολή- προσωπικούς του φίλους από την εποχή που ήταν γνωστός ως Χόρχε Μάριο Βεργκόλιο, αρχιεπίσκοπος του Μπουένος Άιρες.

Η συνάντηση του Οικουμενικού Πατριάρχη Βαρθολομαίου και του Πάπα Φραγκίσκου θα ολοκληρωθεί τη Δευτέρα και γίνεται με την ευκαιρία της 50ης επετείου της ιστορικής συνάντησης των προκατόχων τους, Οικουμενικού Πατριάρχη Αθηναγόρα και Πάπα Παύλου Στ' στους Άγιους Τόπους.

Ο Φραγκίσκος αναμένεται να προσευχηθεί μπροστά στο Τείχος των Δακρύων στην Παλιά Πόλη της Ιερουσαλήμ, ιερό τόπο για τους Εβραίους, και να επισκεφθεί το Κέντρο Μνήμης του Ολοκαυτώματος Γιαντ Βασέμ στην Ιερουσαλήμ.