Δείτε ΕΔΩ τη μοναδική εφαρμογή και το live blogging για έγκαιρη και άμεση ενημέρωση για όλα τα εκλογικά θέματα. 

Γράφει ο Βαγγέλης Βιτζηλαίος 

«Καλπάζει» η αποχή των ψηφοφόρων στις τελευταίες εκλογικές αναμετρήσεις για την ανάδειξη των μελών του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, με την Ε.Ε. και τα ευρωπαϊκά κόμματα να κρούουν τον κώδωνα του κινδύνου πως όλο και περισσότεροι ψηφοφόροι θα προτιμήσουν τις θάλασσες, τα βουνά και τα... σπίτια τους, από το να ασχοληθούν με την κάλπη. 

Το ποσοστό της αποχής στην Ελλάδα ανεβαίνει σε κάθε εκλογική αναμέτρηση. Το 1981 το 21,8% των ψηφοφόρων δεν άσκησε το εκλογικό του δικαίωμα, Το 1984 το ποσοστό ανέβηκε στο 22,8%, ενώ το 1989 έπεσε στο 20%. Κάπου εκεί, η αποχή άρχισε να παίρνει την ανιούσα: Το 1994 απείχε το 28,8%, το 1999 το 29,8%, το 2004 το 36,8%. Στις τελευταίες ευρωεκλογές, το 2009, σημειώθηκε ιστορικό ρεκόρ με το ποσοστό της αποχής να εκτοξεύεται στο 47,5%. Στις φετινές ευρωεκλογές το ποσοστό πιθανότατα θα είναι χαμηλότερο, αφού αυτές συμπίπτουν με τον δεύτερο γύρο των αυτοδιοικητικών. Υπενθυμίζεται ότι στον πρώτο γύρο σε δήμους και περιφέρειες η αποχή των ψηφοφόρων κυμάνθηκε, περίπου, στο 40%. 

Στην υπόλοιπη Ευρώπη, πάντως, φαίνεται να υπάρχει ακόμα μεγαλύτερη αδιαφορία για τις ευρωκάλπες. Στη Γαλλία, όπου το ακροδεξιό κόμμα της Μαρίν Λε Πεν (FN) «βλέπει» πρωτιά, το ποσοστό αποχής αναμένεται να φτάσει το 60%.  

Στη Γερμανία, είναι ενδεικτική η έκκληση της καγκελαρίου Άνγκελα Μέρκελ προς τους γερμανούς ψηφοφόρους: «Σας παρακαλώ, πηγαίνετε να ψηφίσετε και βοηθήστε μας να κάνουμε την Ευρώπη ισχυρή και ειρηνική». Και πώς να μην το κάνει αυτό, αφού το 2009 η αποχή έφτασε το 60% το 2009, το 48% δηλώνει ότι ενδιαφέρεται για το αποτέλεσμα των φετινών εκλογών και μόλις το 11% αναφέρει ότι συζητά στον κύκλο του για τις κάλπες. Οι αυτοδιοικητικές εκλογές σε 10 κρατίδια ίσως είναι «σωσίβιο» για τη συμμετοχή. 

Σύμφωνα με δημοσκοπήσεις, στις χώρες της Βαλτικής η συμμετοχή μπορεί να φτάσει γύρω στο 40%, ή και στο 50% στη Λιθουανία, όπου οι ευρωεκλογές συμπίπτουν με τον δεύτερο γύρο των προεδρικών εκλογών. Στην Τσεχία, πάντως, χθες, η αποχή έφτασε το ηχηρό 80! 

Αντιθέτως, πολύ χαμηλή εκτιμάται ότι θα είναι η συμμετοχή στη Σλοβακία όπου δεν θα ξεπεράσει το 20%. Σημειώνεται ότι ο μέσος όρος αποχής στην Ευρωπαϊκή Ένωση στις ευρωεκλογές του 2009 αυξήθηκε στο 57% από 54,5% το 2004.  

Με δεδομένη τη συνεχώς πτωτική τάση η Ευρωπαϊκή Ένωση προσπαθεί μέσω καμπάνιας να... προσελκύσει τους πολίτες. «Διάλεξε ποιος κάνει κουμάντο» λέει το σλόγκαν, απομένει να δούμε το φετινό ποσοστό...