Ο πρωθυπουργός της Τουρκίας Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν μίλησε σε ένα κοινό από 16.000 υποστηρικτές του που βρίσκονται στη διασπορά, ζητώντας τους να ενταχθούν, αλλά να μην αφομοιωθούν στη γερμανική κοινωνία και απάντησε στις επικρίσεις που εκτοξεύονται εναντίον του μετά την τραγωδία στο ανθρακωρυχείο της δυτικής Τουρκίας. 

«Ένας ορισμένος τύπος μέσων μαζικής ενημέρωσης εδώ καθώς και οργανώσεις έχουν προσπαθήσει να εκμεταλλευτούν την καταστροφή στη Σόμα προσβάλλοντας τον πρωθυπουργό της Τουρκικής Δημοκρατίας» είπε μεταξύ άλλων ο Ερντογάν κατά τη διάρκεια της μιας ώρας ομιλίας του. «Ο Ταγίπ Ερντογάν γνωρίζει τη μυρωδιά του άνθρακα στα ορυχεία. Έχω πάει στο εσωτερικό αυτών των ορυχείων και έχω περπατήσει 4-5 χιλιόμετρα σε αυτά», πρόσθεσε . 

Ο τούρκος πρωθυπουργός ζήτησε να καταδικάσουν τα «ψέματα και τις ίντριγκες» από τους αντιπάλους του, χαρακτηρίζοντάς τα «μαύρη προπαγάνδα». Ο Ερντογάν μιλά συχνά σε πολυπληθές κοινό αποδήμων, όταν επισκέπτεται τη Γερμανία. Και αυτή τη φορά επανέλαβε όσα διατύπωσε και το 2008, όταν προειδοποιούσε τη μεγαλύτερη μειονότητα της Γερμανίας να αποφύγει την αφομοίωση. «Αφομοίωση! Όχι το έχω ξαναπεί και το λέω πάλι! Μη θέσετε σε κίνδυνο τη γλώσσα μας, τη θρησκεία και τον πολιτισμό μας » είπε ο τούρκος πρωθυπουργός. Η ομιλία του Ερντογάν ενώπιον τουρκικού ακροατηρίου που ζει στη Γερμανία έρχεται εν όψει της αναμενόμενης υποψηφιότητάς του στις προεδρικές εκλογές της Τουρκίας τον προσεχή Αύγουστο. 

Νωρίτερα στην Κολωνία περίπου 45.000 διαδηλωτές, σύμφωνα με τις εκτιμήσεις, διαδήλωσαν εναντίον του τούρκου πρωθυπουργού φορώντας κράνη μεταλλωρύχων και κραδαίνοντας πανό με τα οποία χαρακτήριζαν τον Ερντογάν σαν δικτάτορα . Η διαδήλωση ήταν τμήμα των αντικυβερνητικών διαδηλώσεων που σάρωσε την Τουρκία, τον τελευταίο χρόνο και τροφοδοτήθηκαν σε μεγάλο βαθμό από τη βίαιη αστυνομική καταστολή. Ο τούρκος πρωθυπουργός ζήτησε να καταδικάσουν τα « ψέματα και τις ίντριγκες» από τους αντιπάλους του, χαρακτηρίζοντάς «μαύρη προπαγάνδα» . 

Επισήμως ο Ερντογάν επισκέπτεται την Γερμανία με αφορμή την 10η επέτειο από την ίδρυση της Ένωσης Ευρωπαίων-Τούρκων, την οποία στηρίζει το κόμμα της Δικαιοσύνης και Ανάπτυξης του οποίου ηγείται. Στην ουσία πρόκειται για προεκλογική ομιλία ενόψει των προεδρικών εκλογών του ερχόμενου Αυγούστου. Περίπου 3 εκατομμύρια πολίτες τουρκικής καταγωγής ζουν στη Γερμανία και από αυτούς περίπου 1,4 εκατομμύρια μπορούν να ψηφίσουν στις εκλογές, ένας αριθμός που ισοδυναμεί με το εκλογικό σώμα στην πέμπτη μεγαλύτερη πόλη της Τουρκίας τα Άδανα, σύμφωνα με το Ινστιτούτο Τουρκικών Σπουδών.