Οι κυβερνητικές δυνάμεις του Μουάμαρ Καντάφι βομβαρδίζουν σήμερα την πόλη Μιζουράτα, την περιοχή Τζάμπαλ Αλ-Γάρμπι , και σύμφωνα με πληροφορίες έχουν καταλάβει την πόλη Κέτλα καιστρέφονται εναντίων της πόλης Ναλούτ.

Η Μιζουράτα, η τρίτη μεγαλύτερη πόλη της Λιβύης και το σημαντικότερο προπύργιο των εξεγερμένων που έχει απομείνει στο δυτικό τμήμα της χώρας, έχει περικυκλωθεί και δέχεται επίθεση από τις δυνάμεις του Καντάφι για εβδομάδες. Εκατοντάδες έχουν τραυματιστεί ή σκοτωθεί στις μάχες στην πόλη αυτή.

Ο βομβαρδισμός άρχισε τις πρώτες πρωινές ώρες και συνεχίζεται, με τη χρήση ολμοβόλων και πυροβολικού, εναντίων της πόλης Μιζουράτα και της περιοχής του λιμανιού της.

Αναφέρεταιότι η Μιζουράτα δεν διαθέτει κανονικό νοσοκομείο και οι γιατροί που εργάζονται σε μία αυτοσχέδια κλινική δηλώνουν οτι δεν μπορούν να ανταπεξέλθουν στον αριθμό των τραυματιών από τις συγκρούσεις.

Οι επιδρομές των συμμαχικών δυνάμεων που γίνονται υπό την εντολή του ΟΗΕ για την προστασία των αμάχων στη Μιζουράτα δεν έχουν κατορθώσει μέχρι στιγμής να σταματήσουν τις επιθέσεις του στρατού της Λιβύης.

 Επίσης όπως αναφέρει το Reuters, οι δυνάμεις των αντικαθεστωτικών απέτυχαν να καταλάβουν την πετρελαιοπαραγωγό πόλη Μπρέγκα, παρά τις σφοδρές αεροπορικές επιδρομές των Συμμαχικών δυνάμεων.

Το ιορδανικό πρακτορείο ειδήσεων Petra μετέδωσε παράλληλα σήμερα ότι στρατιωτικό αεροσκάφος που μεταφέρει 10 τόννους ανθρωπιστικής βοήθειας αναχώρησε σήμερα από το Αμάν με προορισμό τη Βεγγάζη, προπύργιο των εξεγερμένων στην ανατολική Λιβύη.

Το πρακτορείο διευκρινίζει ότι η βοήθεια αυτή "εντάσσεται στο πλαίσιο δέσμευσης της Ιορδανίας και είναι σύμφωνη με την απόφαση του Αραβικού Συνδέσμου και τη διεθνή νομιμότητα για τη χορήγηση ανθρωπιστικής και επιμελητειακής υποστήριξης στον λαό της Λιβύης".

Η Ιορδανία έχει ανακοινώσει ότι δεν θα μετάσχει στρατιωτικά στις διεθνείς επιχειρήσεις στη Λιβύη, αλλά ότι προτίθεται να προσφέρει ανθρωπιστική βοήθεια αν της ζητηθεί.

Οι δυνάμεις που παραμένουν πιστές στο συνταγματάρχη Μουάμαρ Καντάφι συνεχίζουν να σφυροκοπούν τις πόλεις της περιοχής Τζάμπαλ Αλ-Γάρμπι, στα νοτιοδυτικά της Τρίπολης.

Σύμφωνα με κατοίκους της περιοχής αυτής, που βρίσκεται υπό τον έλεγχο των εξεγερμένων, υπάρχουν "πολλά θύματα" από τους βομβαρδισμούς.

"Σήμερα οι ταξιαρχίες του Καντάφι έβαλαν με ρουκέτες Γκραντ στην πόλη Ναλούτ", ανέφερε ένας κάτοικος της πόλης. "Κατάφεραν να καταλάβουν την πόλη Κέτλα μετά από σφοδρούς βομβαρδισμούς και τώρα θέλουν να πάρουν τη Ναλούτ", πρόσθεσε.

Σύμφωνα με την ίδια πηγή εξεγερμένοι από τις πόλεις Ζιντάν και Τζάντο έχουν φτάσει στην περιοχή για να ενισχύσουν τους αντάρτες της Ναλούτ.