Η κυβέρνηση πρέπει, έστω και τώρα, να θέσει ενώπιον της Βουλής, μέτρα εξυγίανσης της οικονομίας και η Βουλή να τα στηρίξει, δήλωσε ο Διοικητής της Κεντρικής Τράπεζας,Αθανάσιος Ορφανίδης, κρούοντας τον κώδωνα του κινδύνου για την πορεία της κυπριακής οικονομίας.

Η Κεντρική Τράπεζα, είπε, στο μέρος που την αφορά, έχει προχωρήσει σε μέτρα από το 2007 και 2008 και με τις ενέργειές της απέτρεψε γεγονότα που συνέβησαν σε άλλες χώρες, όπως η κατάρρευση τραπεζών.

Χρειαζόμαστε, τόνισε, μια σημαντική οικονομική περισυλλογή, προσθέτοντας ότι δεν μπορούμε να καθυστερήσουμε άλλο, γιατί για κάθε ημέρα που περνά τόσο πιο δύσκολες θα είναι οι λύσεις που πρέπει να εξευρεθούν στο μέλλον.

Ο κ. Ορφανίδης έκανε τις δηλώσεις μετά τη συζήτηση, στην Επιτροπή Οικονομικών, επί του νομοσχεδίου για τη φορολόγηση των τραπεζών και τη δημιουργία ταμείου χρηματοοικονομικής σταθερότητας.

Ανέφερε δε ότι δεν είναι η ώρα φορολόγησης των τραπεζών για να κλείσουν οι τρύπες του δημοσιονομικού ελλείμματος, αλλά για τη δημιουργία ενός ανεξάρτητου ταμείου, που να αγγίζει, σε πρώτη φάση, τα 500 εκατομμύρια ευρώ.