Η Ουκρανία χαρακτήρισε «εσκεμμένη πρόκληση» την αιφνιδιαστική επίσκεψη του Ρώσου πρωθυπουργού Ντμίτρι Μεντβέντεφ στην Κριμαία, την οποία έχει προσαρτήσει η Ρωσία, και κατήγγειλε ότι αυτή στοχεύει στην αποσταθεροποίηση της χώρας κατά τη σημερινή ημέρα των προεδρικών εκλογών.

«Μία επίσκεψη του Ρώσου πρωθυπουργού στην κατεχόμενη Ουκρανία την ημέρα των προεδρικών εκλογών είναι ιδιαιτέρως προσβλητική και (συνιστά) εσκεμμένη πρόκληση με στόχο την αποσταθεροποίηση της κατάστασης στη χώρα», αναφέρει σε ανακοίνωσή του το υπουργείο Εξωτερικών.

Σύμφωνα με τις δημοσκοπήσεις, ο Πέτρο Ποροσένκο, ένας δισεκατομμυριούχος μεγιστάνας της σοκολατοποιίας, προηγείται σημαντικά των αντιπάλων του στις προεδρικές εκλογές, στις οποίες αναμένεται ότι η συμμετοχή θα είναι υψηλή. Αν ουδείς υποψήφιος κερδίσει πάνω από το 50% των ψήφων, ένας δεύτερος γύρος θα διεξαχθεί στις 15 Ιουνίου.

Ωστόσο, στις ανατολικές περιοχές, λίγα εκλογικά τμήματα ήταν ανοιχτά. Στο Ντονέτσκ, οι δρόμοι ήταν άδειοι και τα εκλογικά τμήματα που χρησιμοποιούνται συνήθως για τις ψηφοφορίες παρέμεναν κλειστά.