Δείτε ΕΔΩ τη μοναδική εφαρμογή και το live blogging για έγκαιρη και άμεση ενημέρωση για όλα τα εκλογικά θέματα.

Τα ευρωσκεπτικιστικά κόμματα αναμένεται να αποκομίσουν πολιτικά οφέλη στις ευρωεκλογές που διεξήχθησαν στη Σουηδία, σύμφωνα με τα exit polls που μετέδωσε η σουηδική κρατική τηλεόραση.

Το αντιμεταναστευτικό-ευρωσκεπτικιστικό κόμμα των Σουηδών Δημοκρατών φαίνεται ότι θα καταφέρει να κερδίσει για πρώτη φορά μια έδρα στο ευρωκοινοβούλιο, λαμβάνοντας το 7% των ψήφων, ένα ποσοστό αυξημένο κατά 3,27% από τις προηγούμενες ευρωεκλογές το 2009.

Το ριζοσπαστικό κόμμα Φεμινιστική Πρωτοβουλία, σύμφωνα με την δημοσκόπηση εξόδου που μετέδωσε η κρατική τηλεόραση SVT, κερδίζει και αυτό μια έδρα από τις συνολικά 20 έδρες του ευρωκοινοβουλίου που αντιστοιχούν στη Σουηδία, συγκεντρώνοντας το 7% των προτιμήσεων των ψηφοφόρων.

Οι αντιπολιτευόμενοι Σοσιαλδημοκράτες προηγούνται στις ευρωεκλογές με το 23,7%, καταγράφοντας όμως μια ελαφριά πτώση σε σχέση με το 2009. Το συντηρητικό κόμμα του πρωθυπουργού Φρέντρικ Ράινφελτ πέφτει στην τρίτη θέση με μόλις 13% υποχωρώντας σχεδόν 6 εκατοστιαίες μονάδες, κάτι που εάν επαληθευτεί θα αποτελεί τη χειρότερη επίδοση του στις ευρωεκλογές.

Το κόμμα του Ράινφελτ βρίσκεται πίσω από τους Πράσινους της αντιπολίτευσης, που συγκεντρώνουν το 17,1% καταγράφοντας άνοδο ως και 6 εκατοστιαίες μονάδες, που σημαίνει ότι θα κατακτήσει τέσσερις έδρες. Αντίθετα το Κόμμα των Πειρατών δεν κατάφερε να υπερβεί το όριο του 4% και θα απολέσει τις δύο έδρες που κατείχε στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο.