Οι "Δημοκρατικές Νέες δυνάμεις" του αναγνωρισμένου από τη διεθνή κοινότητα προέδρου της Ακτής του Ελεφαντοστού, Αλασάν Ουαταρά, ξεκίνησαν την "τελική επίθεση κατά των θυλάκων της οικονομικής πρωτεύουσας, του Αμπιτζάν, όπου ακόμα υπερτερούν οι "Δυνάμεις ασφάλειας και άμυνας" του Λοράν Γκμπαγκμπό. Σύμφωνα με διεθνή μέσα ενημέρωσης, οι δυνάμεις του ΟΗΕ και οι Γάλλοι στρατιώτες, μάχονται στο πλευρό των δυνάμεων του Αλασάν Ουαταρά.

Οι κύριοι στόχοι της επίθεσης, όπως ανέφερε εκπρόσωπος του Ουτάρα, είναι η προεδρική κατοικία και το προεδρικό μέγαρο, που βρίσκονται στις συνοικίες, Κοκοντί και Πλατό.

Παράλληλα 250 ξένοι υπήκοοι αποχώρησαν αεροπορικώς από την χώρα με προορισμό το Ντακάρ, στην Σενεγάλη και την πόλη Λομέ του Τόνγκο, ενώ εχθές άλλοι 167 ξένοι, κυρίως Γάλλοι και Λιβανέζοι, ακολούθησαν τα ίδια δρομολόγια.

Οι μετακινήσεις των ξενών πολιτών ανακοινώθηκαν από τον διοικητή της γαλλικής εκστρατευτικής δύναμης, τον Φρεντερίκ Νταγκουιγιόν.

Ενώ αναφέρεται ότι η συνολική δύναμη του εκστρατευτικού σώματος της Γαλλίας, μετά από διαδοχικές ενισχύσεις ξεπερνά πλέον τους 1.500 στρατιώτες.

Αεροπορικές επιδρομές πραγματοποιούνται στο Αμπιτζάν, την βιομηχανική πρωτεύουσα της Ακτής Ελεφαντοστού, από δυνάμεις του ΟΗΕ και Γάλλους στρατιώτες της δύναμης Λικόρν κατά του Λοράν Γκμπαγκμπό , είναι αποτέλεσμα "επείγοντος" αιτήματος του γενικού γραμματέα του ΟΗΕ προς τον Γάλλο πρόεδρο Νικολά Σαρκοζί, αναφέρθηκε από αξιωματούχους των Ηνωμένων Εθνών.

Σε επιστολή που έστειλε την Κυριακή προς τον κ. Σαρκοζί ο γενικός γραμματέας Μπαν Κι Μουν κρίνει "επείγον να ξεκινήσουν οι αναγκαίες στρατιωτικές επιχειρήσεις για να τεθούν εκτός μάχης τα βαρέα όπλα που χρησιμοποιούνται κατά του πληθυσμού και των κυανοκράνων".

Οι δυνάμεις του ΟΗΕ και οι Γάλλοι στρατιώτες, μάχονται στο πλευρό των δυνάμεων του Αλασάν Ουαταρά, όπως αναφέρουν διεθνή ειδησεογραφικά πρακτορεία.

Ο στόχος των επιχειρήσεων είναι κοινός, να εξουδετερωθούν τα βαρέα αυτόματα όπλα, που η πλευρά Γκμπαγκμπό διαθέτει μέσα στο Αμπιτζάν και τα έχει χρησιμοποιήσει εναντίον των πολιτών.

Σημειώνεται ότι η Ακτή Ελεφαντοστού είναι πρώην αποικία της Γαλλίας και κατά συνέπεια ο πρόεδρος Σαρκοζί εκ του γαλλικού Συντάγματος ηγείται των ενόπλων δυνάμεων.

Αναφέρεται επίσης από τον διοικητή των κυανοκράνων, Χαμαντούν Τουρέ, ότι πολεμικό ελικόπτερο του ΟΗΕ, στο Αμπιτζάν, εξαπέλυσε τέσσερις πυραύλους του με 'στόχο' τα στρατόπεδα Ακουέντο και Ακμπάν,όπου σταθμεύουν τρία τάγματα των "Δυνάμεων ασφάλειας και άμυνας" του Λοράν Γκμπαγκμπό, που εγκλείστηκε στο προεδρικό μέγαρο μετά τις καθυστερημένες προεδρικές εκλογές της 28ης Νοεμβρίου 2010.

Υπενθυμίζεται ότι, η διεθνής κοινότητα αναγνωρίζει ως πρόεδρο της Ακτής του Ελεφαντοστού τον Αλασάν Ουαταρά και ισχυρά κράτη (Γαλλία, Βέλγιο, Ελβετία, ΗΠΑ κι αρκετά αφρικανικά κράτη) έχουν δεχθεί στις πρωτεύουσές τους πρεσβευτές του.