Το κυβερνών κόμμα Φίνε Γκαέλ του πρωθυπουργού Έντα Κένι αναμένεται να βρεθεί στη δεύτερη θέση μετά τα αποτελέσματα των τοπικών εκλογών της Κυριακής, ένα αποτέλεσμα το οποίο χαρακτηρίζεται έκπληξη και πιθανόν θα περιπλέξει το πρόγραμμα λιτότητας που ολοκληρώνεται φέτος, με νέες περικοπές στον κρατικό προϋπολογισμό για να μειωθεί το ακόμη υψηλό έλλειμμα.

Η έκβαση των τοπικών εκλογών χαρακτηρίζεται μια προειδοποίηση προς άλλες ευρωπαϊκές κυβερνήσεις που εφαρμόζουν σκληρές περικοπές στους κρατικούς προϋπολογισμούς: η υποστήριξη των ψηφοφόρων προς το κόμμα Φίνε Γκαέλ του πρωθυπουργού Κένι υποχώρησε απότομα παρά την έξοδό της χώρας από το διεθνές πρόγραμμα στήριξης τον περασμένο Δεκέμβριο, όταν και διατηρούσε προβάδισμα επτά εκατοστιαίων μονάδων σύμφωνα με τις δημοσκοπήσεις.

Με βάση μια πρώτη καταμέτρηση των ψήφων στις 134 από τις 137 περιφέρειες, το Φίνε Γκαέλ εξασφάλισε το 24% των ψήφων, από 36% που είχε λάβει στις βουλευτικές εκλογές πριν από τρία χρόνια. Το ποσοστό του είναι χαμηλότερο από αυτό που εξασφάλισε το κύριο κόμμα της αντιπολίτευσης, το Φιόνα Φέιλ. Το Σιν Φέιν, η πολιτική πτέρυγα του Ιρλανδικού Δημοκρατικού Στρατού (IRA), ενισχύθηκε καταλαμβάνοντας το 15% των ψήφων και είναι κοντά στο να τριπλασιάσει την εκπροσώπησή του στην τοπική αυτοδιοίκηση, ενώ το ήσσον κόμμα του κυβερνητικού συνασπισμού, οι Εργατικοί, καταρρέει εκλογικά.

Ο Κένι χρειάζεται την υποστήριξη των Εργατικών για να περάσει τον προϋπολογισμό του Οκτωβρίου. Υπολογίζεται πως πρέπει να βρεθεί ένα επιπλέον ποσό 2 δισεκατομμυρίων ευρώ σε αυξήσεις φόρων και περικοπές δαπανών. Ο ήσσων εταίρος του κυβερνητικού συνασπισμού κερδίζει μόλις 44 από τις 749 θέσεις δημοτικών συμβούλων, σύμφωνα με τα αποτελέσματα που έγιναν γνωστά στις 23:30 (ώρα Ελλάδας).

«Έχουμε πει πολλές φορές ότι το 90% της (δημοσιονομικής) προσαρμογής έχει γίνει κι έχουμε αποκαταστήσει τη σταθερότητα στη χώρα από οικονομικής άποψης, αλλά ξέρω ότι το πρόβλημα είναι ότι οι πολίτες δεν το βλέπουν αυτό στη καθημερινότητα τους», δήλωσε ο Κένι στον δημόσιο ραδιοτηλεοπτικό φορέα RTÉ. «Ήμασταν ξεκάθαροι προς τους πολίτες: δεν έχουμε βρει χρυσό κρυμμένο πουθενά», επισήμανε, αλλά εάν υπάρξει οποιοδήποτε περιθώριο ευελιξίας το υπουργείο Οικονομικών «θα επιστρέψει χρήματα στις οικογένειες που πιέζονται. Εξαρτάται από την ισχύ της οικονομίας», είπε ο πρωθυπουργός της Ιρλανδίας.

«Ακόμη και αν οι περικοπές είναι μικρότερες από εκείνες στους προηγούμενους προϋπολογισμούς, πολιτικά αυτός θα είναι πιθανόν ο πιο δύσκολος προϋπολογισμός που θα περάσει η κυβέρνηση» δήλωσε η Τερέσα Ρέιντι, λέκτορας πολιτικών επιστημών στο πανεπιστήμιο του Κορκ. «Αυτή είναι μια πολύ, πολύ δύσκολη κατάσταση για τα κυβερνητικά κόμματα» συμπλήρωσε.

Όσον αφορά τις ευρωεκλογές, σύμφωνα με exit polls δημοσιοποίησε η δημόσια τηλεόραση RTÉ το κυβερνών Φίνε Γκαέλ καταλαμβάνει τέσσερις έδρες, το Σιν Φέιν πιθανότατα θα κερδίσει τουλάχιστον τις δύο έδρες από τις υπόλοιπες επτά, ενώ οι Εργατικοί προβλέπεται ότι πρόκειται να αποτύχουν και στις ευρωεκλογές.