Δείτε ΕΔΩ τη μοναδική εφαρμογή και το live blogging για έγκαιρη και άμεση ενημέρωση για όλα τα εκλογικά θέματα. 

Γράφει ο Βαγγέλης Βιτζηλαίος 

Η «μαύρη σκιά» απλώθηκε, τελικά, πάνω από την Ευρωπαϊκή Ένωση. Οι φόβοι επιβεβαιώθηκαν, με αρκετά ακροδεξιά κόμματα να μετατρέπουν σε υψηλά ποσοστά, ακόμα και σε πρωτιές τη δημοσκοπική δημοφιλία τους, στέλνοντας ηχηρό μήνυμα στην Ευρώπη, που μοιάζει με ράπισμα. 

Οι περιπτώσεις της Γαλλίας και της Μεγάλης Βρετανίας προκάλεσαν πολιτικό «σεισμό». Το Εθνικό Μέτωπο της Μαρίν Λε Πεν βγήκε πρώτο στη Γαλλία, με διαφορά πέντε μονάδων από το κεντροδεξιό UMP, έχοντας διαφορά 11% από το κυβερνών κόμμα των Σοσιαλιστών. Η ηγέτιδα του FN ζήτησε διάλυση της Βουλής και πρόωρες εκλογές με τη Liberation να αποτυπώνει στο σημερινό της πρωτοσέλιδο το κλίμα. «Η Γαλλία... τέλος» γράφει κάνοντας λογοπαίγνιο με τα αρχικά του Εθνικού Μετώπου («La France F-i-N»). 

Λίγο πιο βόρεια, στη Βρετανία, ο Νάιτζελ Φάρατζ και το Κόμμα Ανεξαρτησίας του Ηνωμένου Βασιλείου άφησαν πίσω τους τους Εργατικούς και τους Συντηρητικούς με ποσοστό-ρεκόρ που αγγίζει το 30%. Είναι η πρώτη φορά από το 1906 που δεν κερδίζουν μια εθνικού επιπέδου εκλογική αναμέτρηση οι Συντηρητικοί ή οι Εργατικοί, οπότε είναι εύκολα αντιληπτή η συμβολική σημασία της εξέλιξης αυτής. 

Στη Δανία, το αντιμεταναστευτικό Λαϊκό Κόμμα (DPP) κέρδισε την πρωτιά με 26,7% ξεπερνώντας το κόμμα των Σοσιαλδημοκρατών της πρωθυπουργού Χέλε Τόρνινγκ-Σμιτ, που έφτασε το 19,1%. 

Η αυστριακή ακροδεξιά του Χανς Κρίστιαν Στράχε μπορεί να κατέληξε στην τρίτη θέση πίσω από κεντροδεξιά και σοσιαλδημοκράτες, όμως συγκέντρωσε 20,3%. Στην Ουγγαρία το αντισημιτικό και κατά των Ρομά κόμμα Jobbik κατέλαβε τη δεύτερη θέση με 14,7% των ψήφων 

Οι Αληθινοί Φινλανδοί έφτασαν το 13,2% αυξάνοντας τις δυνάμεις τους σε σχέση με το 2009, ενώ υπενθυμίζεται ότι από την Ελλάδα, η Χρυσή Αυγή είναι τρίτο κόμμα και στέλνει μέλη της στο Ευρωκοινοβούλιο με ένα ποσοστό λίγο κάτω από το 10%. 

Η άνοδος των ευρωσκεπτικιστικών και κυρίως των κομμάτων που εκφράζουν την άκρα Δεξιά είναι το βασικό σημείο στο οποίο στέκονται τα ΜΜΕ διεθνώς και πώς να μην συμβαίνει αυτό, όταν «ορκισμένοι» εχθροί της Ε.Ε. ετοιμάζονται να μπουν κατά δεκάδες σε ένα εκ των βασικότερων οργάνων της. 

Το σίγουρο είναι ότι προβλέπονται «έντονες» στιγμές στο Ευρωκοινοβούλιο την επόμενη πενταετία. Και η εξέλιξη που γέννησαν οι ευρωκάλπες αποτελεί μία πρώτης τάξεως προειδοποίηση προς τις ασκούμενες πολιτικές των Βρυξελλών.