Σε δεύτερο γύρο οδηγούνται οι προεδρικές εκλογές στην Κολομβία καθώς ούτε ο απερχόμενος πρόεδρος της χώρας Χουάν Μανουέλ Σάντος, ούτε ο επικεφαλής της αντιπολίτευσης Όσκαρ Ιβάν Σουλουάγα κατορθώνουν να εξασφαλίσουν το ποσοστό που θα επέτρεπε την εκλογή προέδρου από τον πρώτο γύρο.

Σύμφωνα με τα προκαταρτικά αποτελέσματα που δόθηκαν στη δημοσιότητα χθες Κυριακή, ο δεξιός υποψήφιος Όσκαρ Ιβάν Σουλουάγα προηγείται με ποσοστό 29,17% των ψήφων, ακολουθούμενος από τον απερχόμενο πρόεδρο Χουάν Μανουέλ Σάντος ο οποίος συγκεντρώνει το 27,26% των ψήφων, με βάση στοιχεία από το 25% των εκλογικών τμημάτων.

Σχεδόν 33 εκατομμύρια Κολομβιανοί είχαν δικαίωμα ψήφου στις προεδρικές εκλογές αλλά καθώς η ψηφοφορία δεν είναι υποχρεωτική, όπως συμβαίνει σε πολλές άλλες χώρες της Νότιας Αμερικής, η προσέλευση των πολιτών κυμαίνεται συνήθως περί το 50%.

Οι προεδρικές εκλογές διεξήχθησαν ενώ η κυβέρνηση της Κολομβίας υπό τον απερχόμενο πρόεδρο Σάντος διεξάγει ειρηνευτικές συνομιλίες με την οργάνωση Επαναστατικές Ένοπλες Δυνάμεις της Κολομβίας (FARC), οι οποίες βρίσκονται σε κομβικό σημείο και υπάρχει κίνδυνος κατάρρευσής τους.

Ενώ ο απερχόμενος πρόεδρος Χουάν Μανουέλ Σάντος θέλει να συνεχίσει τις συνομιλίες για τον τερματισμό του 50χρονου εμφύλιου πολέμου ο αντίπαλός του Όσκαρ Ιβάν Σουλουάγα επιμένει ότι η ισχύς είναι ο μοναδικός τρόπος για τον τερματισμό της πολύχρονης και αιματηρής σύγκρουσης.