Ο απερχόμενος πρόεδρος της Ακτής Ελεφαντοστού Λοράν Γκμπαγκμπό βρίσκεται από χθες "σε διαπραγματεύσεις για την παράδοσή του", δήλωσε σήμερα στο Radio France International ο Αλί Κουλιμπαλί, διορισμένος από τον Αλασάν Ουαταρά πρεσβευτής της χώρας στο Παρίσι. Δραματική η κατάσταση στον ανθρωπιστικό τομέα.

"Θεωρώ ότι ο Λοράν Γκμπαγκμπό βρίσκεται εν ζωή. Μαθαίνω ότι βρίσκεται σε διαπραγματεύσεις για την παράδοσή του", δήλωσε ο διπλωμάτης, πρώην σύμβουλος του Αλασάν Ουαταρά, του εκλεγμένου προέδρου της Ακτής Ελεφαντοστού που έχει αναγνωρισθεί από τη διεθνή κοινότητα.

"Το Αμπιτζάν έχει γίνει εστία φημολογίας και δεν θέλω να συμμετάσχω στην παραπληροφόρηση. Αυτό που μαθαίνω είναι ότι από χθες επιδιώκει διαπραγματεύσεις. Δεν είναι πολύ αργά", είπε προσθέτοντας ότι δεν γνωρίζει μέσω ποιού διαύλου διεξάγονται οι διαπραγματεύσεις, ούτε εάν συμμετέχει μεσολαβητής σε αυτές.

Ο εκπρόσωπος της κυβέρνησης του Γκμπαγκμπό, πάντως, δήλωσε ότι οι πιστές σε αυτόν στρατιωτικές δυνάμεις εξακολουθούν να ελέγχουν το προεδρικό μέγαρο, την προεδρική κατοικία και το στρατόπεδο του Αγκμπάν, μετά τις χθεσινές επιδρομές των δυνάμεων του ΟΗΕ και της Γαλλίας. Ο Γκμπαγκμπό εξέφρασε, σύμφωνα με τον εκπρόσωπό του, την έκπληξή του για το γεγονός ότι "η Γαλλία επετέθη ευθέως κατά της Ακτής Ελεφαντοστού αφού ο ίδιος δεν έκλεισε ποτέ την πόρτα του διαλόγου" . Οι επιθέσεις αυτές του ΟΗΕ και της Γαλλίας προκάλεσαν "τον θάνατο πολλών ανθρώπων", σύμφωνα με τον εκπρόσωπο Αχούα Ντον Μέλο, ο οποίος τόνισε ότι ο απερχόμενος πρόεδρος δεν αντιμετωπίζει "προς το παρόν" το ενδεχόμενο παράδοσής του.

Η δυτικοαφρικανική ένωση (ECOWAS) προέτρεψε σήμερα τον Γκμπαγκμπό να παραδώσει αμέσως την εξουσία, ενώ πρόσθεσε ότι είναι έτοιμη να βοηθήσει στην "αξιοπρεπή και ασφαλή αποχώρησή του".

Νωρίτερα, πυρά βαρέων όπλων πυροβολικού ακούσθηκαν σήμερα το πρωί στο Αμπιτζάν, όπου οι δυνάμεις του Ουαταρά συγκρούονται με τις δυνάμεις του Γκμπαγκμπό σε μία τελική επίθεση εναντίον των τελευταίων οχυρών του απερχομένου προέδρου.

Οι δυνάμεις του Ουαταρά, κατέλαβαν αργά το βράδυ της Δευτέρας, την προεδρική κατοικία του Γκμπαμπό, στο Αμπιτζάν, σύμφωνα με δήλωση στο πρακτορείο Ρόιτερ, του εκπροσώπου της κυβέρνησης του Ουαταρά.

Ο Πατρίκ Άτσι, προσέθεσε ότι δεν γνωρίζει αν ο Λοράν Γκμπαμπό ήταν στο κτίριο κατά τη στιγμή της κατάληψής του από τα στρατεύματα του Ουαταρά.

Ανθρωπιστικό δράμα

Δεκάδες άνθρωποι σκοτώθηκαν κατά τις συγκρούσεις των τελευταίων ημερών στο Αμπιτζάν, ανακοίνωσε σήμερα η Υπατη Αρμοστεία του ΟΗΕ για τα Ανθρώπινα Δικαιώματα επικαλούμενη πληροφορίες προερχόμενες από τον τόπο των συγκρούσεων.

"Στο Αμπιτζάν, ανησυχούμε πολύ για την κατάσταση των αμάχων σε μία τόσο μεγάλη πόλη με πληθυσμό εκατομμυρίων κατοίκων", δήλωσε κατά τη διάρκεια συνέντευξης Τύπου στη Γενεύη ο εκπρόσωπος της Υπατης Αρμοστείας για τα Ανθρώπινα Δικαιώματα Ρούπερτ Κόλβιλ.

"Η ανησυχία αυξάνεται περισσότερο καθώς βαρέα όπλα χρησιμοποιούνται σε πυκνοκατοικημένες συνοικίες και έχουν προκαλέσει το θάνατο πολλών ανθρώπων τις τελευταίες ημέρες".

"Η κατάσταση στον ανθρωπιστικό τομέα έχει περαιτέρω επιδεινωθεί και έχει γίνει απολύτως δραματική στο Αμπιτζάν, όπου οι συγκρούσεις συνεχίζονται", δήλωσε η εκπρόσωπος της υπηρεσίας Συντονισμού Ανθρωπιστικών Υποθέσεων του ΟΗΕ στη Γενεύη Ελίζαμπεθ Μπιρς.

"Τα περισσότερα από τα νοσοκομεία δεν λειτουργούν, υπάρχει έλλειψη οξυγόνου...όσο για τα ασθενοφόρα, δεν λειτουργούν επίσης, και όσα κυκλοφορούν, δέχονται πυρά", εξήγησε η εκπρόσωπος κατά τη διάρκεια συνέντευξης Τύπου.

"Η πρόσβαση στον άμαχο πληθυσμό είναι αδύνατη εξαιτίας των προβλημάτων ασφαλείας", δήλωσε η εκπρόσωπος προσθέτοντας ότι "πτώματα κείτονται επί ημέρες στους δρόμους".