Συνεχίζονται σήμερα οι εργασίες της απόρριψης στη θάλασσα 11.500 τόννων ραδιενεργού ύδατος. Μετρήσεις για ραδιενέργεια σε 1.400 σχολεία της βορειοανατολικής Ιαπωνίας. "Βουτιά" στη μετοχή της Τepco.

Η επιχείρηση ξεκίνησε χθες το απόγευμα και θα συνεχισθεί επί πέντε ημέρες. Η Tepco επιμένει ότι το ύδωρ αυτό, που απορρίπτεται σε απόσταση 250 χιλιομέτρων βόρεια του Τόκιο, με πληθυσμό 35 εκατομμυρίων κατοίκων, είναι ελαφρά μολυσμένο.

Η απόρριψη του ύδατος αυτού στον ωκεανό, όπου τα ραδιενεργά στοιχεία αναμένεται, σύμφωνα με την εταιρεία , να διαλυθούν, είναι αναγκαία για να απελευθερωθούν οι δεξαμενές που προορίζονται για την αποθήκευση ποσοτήτων ύδατος με υψηλά επίπεδα ραδιενέργειας.

Η αλιεία απαγορεύθηκε σε ακτίνα 20 χιλιομέτρων γύρω από τον πυρηνικό σταθμό.

Παράλληλα, οι ιαπωνικές αρχές άρχισαν σήμερα να μετακινούν προς τον πυρηνικό σταθμό μια τεράστια χαλύβδινη πλωτή πλατφόρμα με στόχο να αποθηκεύσουν στις δεξαμενές της νερό μολυσμένο από ραδιενεργά σωματίδια.

Η εν λόγω κατασκευή, η οποία αποκαλείται "mega-float", πρόκειται να μετακινηθεί από το λιμάνι της επαρχίας Σιζουόκα, στο οποίο βρίσκεται, στη Γιοκοχάμα, όπου θα υποστεί προσαρμογές για να χρησιμοποιηθεί στον πυρηνικό σταθμό Νταϊίτσι της Φουκουσίμα, μετέδωσε το πρακτορείο ειδήσεων Jiji Press.

Η πλωτή πλατφόρμα, η οποία πρόκειται να φτάσει στις 16 Απριλίου στη Φουκουσίμα, μπορεί να χωρέσει 10.000 τόνους. Έχει μήκος 136 μέτρα και πλάτος 46 μέτρα και χρησιμοποιούνταν σαν πλωτό νησί για διαγωνισμούς ψαρέματος.

Mετρήσεις σε 1.400 σχολεία

Η τοπική κυβέρνηση της Φουκουσίμα διέταξε την διεξαγωγή επειγουσών μετρήσεων σε 1.400 σχολεία μέχρι την Πέμπτη. Από την 1η Απριλίου που ξεκίνησε το νέο ακαδημαϊκό έτος, ανήσυχοι οι ιάπωνες γονείς ρωτούσαν τις αρχές αν είναι ασφαλές να πηγαίνουν τα παιδιά τους στο σχολείο και να παίζουν στις σχολικές αυλές, μετέδωσε το πρακτορείο ειδήσεων Kyodo.

"Βουτιά" για τη μετοχή της TEPCO

Η μετοχή της Tepco, κατέρρευσε σήμερα στο χρηματιστήριο του Τόκιο, εξαιτίας της απόρριψης στον ωκεανό του ραδιενεργού ύδατος.

Η μετοχή υποχώρησε κατά 18,10%, στο χαμηλότερο επίπεδό της εδώ και 60 χρόνια, σε ένδειξη των αμφιβολιών των επενδυτών για την ικανότητα της εταιρείας να καταβάλει τις αποζημιώσεις που θα τής ζητηθούν. "Το ύψος των αποζημιώσεων πιθανότατα θα εκτιναχθεί με την απόρριψη του ραδιενεργού ύδατος" , σχολίασε ένας χρηματιστής.

Η εταιρεία αποφάσισε επίσης να καθυστερήσει επ΄αόριστον τη δημοσίευση του ισολογισμού της για το οικονομικό έτος Απρίλιος 2010- 31 Μαρτίου 2011, εξαιτίας των συνεπειών της καταστροφής που προκάλεσε ο σεισμός και το τσουνάμι.

Παράλληλα, σήμερα, η ιαπωνική εταιρία, ανακοίνωσε σήμερα ότι θα αποζημιώσει τις τοπικές κυβερνήσεις για τις ζημιές που υπέστησαν από τη ραδιενέργεια και τις εκκενώσεις. Εκπρόσωπος της TEPCO δήλωσε ότι ακόμη δεν έχει αποφασιστεί πόσες πόλεις, κωμοπόλεις και χωριά θα αποζημιωθούν και ποιό θα είναι το ύψος της αποζημίωσης.