Το Ευρωπαϊκό Δικαστήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων (ΕΔΑΔ) καταδίκασε σήμερα την Ουγγαρία για την καθαίρεση το 2012 του προέδρου του ανωτάτου δικαστηρίου της χώρας Αντρας Μπάκα, γιατί είχε επικρίνει τις δικαστικές μεταρρυθμίσεις που είχε υιοθετήσει η κυβέρνηση του Βίκτορ 'Ορμπαν.

Το Ευρωπαϊκό Δικαστήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων έκρινε ότι υπήρξε "παραβίαση της ελευθερίας της έκφρασης", όταν ο Μπάκα ανακλήθηκε γιατί ενώ ήταν πρόεδρος του ανωτάτου δικαστηρίου είχε επικρίνει δημόσια την κυβερνητική πολιτική όσον αφορά τις μεταρρυθμίσεις στη δικαιοσύνη".

Το Δικαστήριο θεωρεί ότι η Ουγγαρία παραβίασε επίσης το δικαίωμα πρόσβασης στο δικαστήριο, καθώς είχε καταστεί αδύνατο στον Μπάκα να προσφύγει στο δικαστήριο για να διαμαρτυρηθεί για την πρόωρη παύση του από τα καθήκοντά του.

Η πρόωρη παύση του προέδρου του ανωτάτου δικαστηρίου από τα καθήκοντά του προβλεπόταν από νόμο που υιοθετήθηκε από το ουγγρικό κοινοβούλιο --όπου το κόμμα Fidesz του πρωθυπουργού Βίκτορ 'Ορμπαν διαθέτει συντριπτική πλειοψηφία-- και "ως εκ τούτου διέφευγε κάθε μορφής ελέγχου από το δικαστή", σημείωσε το Δικαστήριο του Στρασβούργου.

Πρώην δικαστής στο ΕΔΑΔ από το 1991 έως το 2008, ο Αντρας Μπάκα είχε εκλεγεί το 2008 πρόεδρος του ανωτάτου δικαστηρίου από το ουγγρικό κοινοβούλιο.

Με το ρόλο του αυτό, ήταν επίσης επικεφαλής του Εθνικού Συμβουλίου Δικαιοσύνης και είχε τη νομική υποχρέωση να εκφράζει τη γνώμη του για κάθε νομοσχέδιο που επηρεάζει το δικαστικό σώμα, πρόσθεσε το Δικαστήριο.

Ωστόσο μεταξύ Φεβρουαρίου και Νοεμβρίου 2011, ο Μπάκα επέκρινε δημόσια αρκετές μεταρρυθμίσεις που δρομολόγησε το Fidesz, συμπεριλαμβανομένης αυτής για τη μείωση της νόμιμης ηλικίας συνταξιοδότησης για τους δικαστές από τα 70 έτη στα 62. Σύμφωνα με τους επικριτές της, η μεταρρύθμιση αυτή έμοιαζε με πραγματική εκκαθάριση του δικαστικού σώματος.

Ο Μπάκα παύθηκε από τα καθήκοντά του την 1η Ιανουαρίου του 2012, τριάμισι χρόνια πριν από την κανονική λήξη της θητείας του.