Ο πρώην υπουργός Εξωτερικών της Λιβύης Μούσα Κούσα, ο οποίος αυτομόλησε την περασμένη εβδομάδα στη Βρετανία, είναι "άρρωστος" και αυτός είναι ο μοναδικός λόγος της ενέργειάς του, δήλωσε στο BBC ένας από τους γιους του Μουάμαρ Καντάφι, ο Σάιφ αλ-Ισλάμ Καντάφι.

"Οσον αφορά τον Μούσα Κούσα, μάς είπε ότι είναι άρρωστος και ότι πρέπει να επισκέπτεται κάθε τρεις μήνες το νοσοκομείο Κρόμγουελ του Λονδίνου. Αρχικά τού επιτρέψαμε να μεταβεί στη Τζέρμπα της Τυνησίας. Δεν υπάρχει πρόβλημα μ΄αυτό", διαβεβαίωσε ο Σάιφ αλ-Ισλάμ Καντάφι στη σύντομη συνέντευξή του στο ραδιοφωνικό δίκτυο BBC 4.

Ερωτηθείς για τα μυστικά που όπως είπε ο Μούσα Κούσα γνωρίζει για το καθεστώς του Καντάφι, ο Σάιφ αλ-Ισλάμ Καντάφι δήλωσε: "Είναι άρρωστος. Είναι άρρωστος και ηλικιωμένος. Φυσικά και θα κατασκευάσει παράξενες ιστορίες".

"Ποιά μυστικά; Οι Βρετανοί και οι Αμερικανοί γνωρίζουν τα πάντα για το Λόκερμπι. Δεν υπάρχουν πια μυστικά", δήλωσε ο γιος του Καντάφι αναφερόμενος στη βομβιστική επίθεση στην πτήση της Pan Am πάνω από το Λόκερμπι της Σκωτίας το 1988.

"Μας βομβαρδίζουν επί δυο εβδομάδες. Φανταστείτε την ψυχολογική πίεση. Και εάν είναι κάποιος άρρωστος και ηλικιωμένος, παραιτείται. Αυτός είναι ο πόλεμος", πρόσθεσε ο Σάιφ αλ-Ισλάμ, ενώ στην ερώτηση, εάν γνωρίζει εάν ο Μουάμαρ Καντάφι θα εκδιωχθεί από την εξουσία, απάντησε:"Θα δείτε".

Σύντομα οι ερωτήσεις για την υπόθεση Λόκερμπι

Οι εισαγγελικές αρχές της Σκοτίας, που ερευνούν την υπόθεση της βομβιστικής ενέργειας σε αεροσκάφος της Pan American το οποίο εξερράγη επάνω από το Λόκερμπι, ανακοίνωσαν χθες Δευτέρα ότι θα εξετάσουν τον πρώην υπουργό Εξωτερικών της Λιβύης, Μούσα Κούσα, "μέσα στις επόμενες ημέρες".

Οι αρχές των ΗΠΑ και της Σκοτίας επιθυμούν να υποβάλουν ερωτήσεις στον Κούσα για την βομβιστική επίθεση, αλλά και για άλλα εγκλήματα, τα οποία ενδέχεται να διέπραξε ο λίβυος ηγέτης Μουάμαρ Καντάφι.

Βρετανοί αξιωματούχοι εκτιμούν ότι ο Κούσα, πρώην επικεφαλής των μυστικών υπηρεσιών, θα προσφέρει πολύτιμες στρατιωτικές και διπλωματικές πληροφορίες για την κυβέρνηση Καντάφι και ότι το παράδειγμά του να αυτομολήσει θα ακολουθήσουν κι άλλοι σύμμαχοι του λίβυου ηγέτη.

Ο βρετανός υπουργός Εξωτερικών Γούλιαμ Χέιγκ δήλωσε χθες Δευτέρα ότι όσοι αυτομόλησαν από την κυβέρνηση Καντάφι δεν θα έχουν ασυλία από τη δικαιοσύνη.

Η κυβέρνηση της Σκοτίας έχει δεχθεί επικρίσεις επειδή αποφυλάκισε τον μοναδικό άνθρωπο που είχε καταδικαστεί για την επίθεση στο Λόκερμπι. Ο λίβυος Άμπντελ Μπασέτ αλ Μεγκράχι επέστρεψε στην πατρίδα του το 2009 επειδή κρίθηκε ότι βρίσκεται στο τελικό στάδιο του καρκίνου. Ο Κούσα φέρεται ότι διαδραμάτισε σημαντικό ρόλο στην αποφυλάκιση του Μεγκράχι, ο οποίος εξακολουθεί να βρίσκεται εν ζωή.

Το 2003, η Λιβύη ανέλαβε την ευθύνη για την επίθεση στο Λόκερμπι, από την οποία σκοτώθηκαν 259 άνθρωποι που επέβαιναν στο αεροσκάφος και 11 στο έδαφος.

Την ίδια ώρα, οι ΗΠΑ ήραν χθες Δευτέρα τις οικονομικές κυρώσεις εις βάρος του Μούσα Κούσα.

Επειδή ο Κούσα έχει διακόψει τις σχέσεις του με το καθεστώςτου λίβυου ηγέτη Μουάμαρ Καντάφι, "οι ΗΠΑ αίρουν τις κυρώσεις εις βάρος του", αναφέρει σε ανακοίνωσή του ο Ντέιβιντ Κόεν, αξιωματούχος του αμερικανικού υπουργείου Οικονομικών, υπεύθυνος για θέματα τρομοκρατία και οικονομικής αντικατασκοπείας.