Η ισλαμιστική οργάνωση της Λιβύης Άνσαρ αλ Σαρία κάλεσε σήμερα τους Λίβυους να μην συνταχθούν με την εκστρατεία εναντίον της τρομοκρατίας που έχει ξεκινήσει ο απόστρατος στρατηγός Χαλίφα Χάφταρ, προειδοποιώντας τον ότι τον περιμένει η τύχη του Μουάμαρ Καντάφι.

«Μην ακούτε τις εκκλήσεις εκείνων που θέλουν να σας διχάσουν», δήλωσε ο Μοχάμεντ αλ Ζεχάουι, ο επικεφαλής της Άνσαρ αλ Σαρία στη Βεγγάζη διαβάζοντας μια ανακοίνωση η οποία μεταδόθηκε από πολλά τηλεοπτικά δίκτυα της Λιβύης.

Ντυμένος με το παραδοσιακό ένδυμα της Λιβύης και έχοντας πίσω του τη μαύρη σημαία των τζιχαντιστών, ο Ζεχάουι, η οργάνωση του οποίου έχει χαρακτηριστεί τρομοκρατική από τις ΗΠΑ, απευθύνθηκε κυρίως στις φυλές της χώρας ζητώντας τους να «μην οδηγήσουν τους γιους τους στην ανταρσία».

Ο ίδιος κατηγόρησε τον Χάφταρ ότι είναι ο «νέος Καντάφι» και «πράκτορας των αμερικανικών μυστικών υπηρεσιών» και τον προειδοποίησε ότι θα έχει, όπως και εκείνοι που τον στηρίζουν, την ίδια τύχη με τον ανατραπέντα ηγέτη, ο οποίος συνελήφθη και στη συνέχεια δολοφονήθηκε το 2011 οκτώ μήνες μετά την έναρξη της εξέγερσης εναντίον του.

Ο Ζεχάουι επανέλαβε την αποφασιστικότητα της οργάνωσής του και των «συμμάχων της» να «πολεμήσουν εναντίον του τυράννου Χάφταρ».

Ο απόστρατος στρατηγός Χάφταρ ξεκίνησε στις 16 Μαΐου μια εκστρατεία με το όνομα «Αξιοπρέπεια» εναντίον των εξτρεμιστικών ομάδων που δρουν στη Λιβύη και κυρίως στη Βεγγάζη. Την υποστήριξή τους στην επιχείρηση αυτή έχουν δηλώσει πολλές πολιτοφυλακές και ταξιαρχίες της Λιβύης, καθώς και μεγάλο μέρος του πληθυσμού.

«Αν επιμείνει σε αυτό τον βρώμικο πόλεμο θα ανοίξει τις πύλες της κολάσεως για εκείνον και για όλη την περιοχή», προειδοποίησε ο Ζεχάουι.

Εξάλλου ο ίδιος προειδοποίησε τις ΗΠΑ να μην επέμβουν στη χώρα γιατί θα τους περιμένουν χειρότερα από όσα αντιμετώπισαν στη Σομαλία, το Ιράκ ή το Αφγανιστάν.

«Υπενθυμίζουμε στην Αμερική, αν επέμβει, την ήττα της στο Αφγανιστάν, το Ιράκ και τη Σομαλία, γιατί στη Λιβύη θα αντιμετωπίσει κάτι χειρότερο (…) Η Αμερική ήταν αυτή που ώθησε τον Χάφταρ να στρέψει τη χώρα στον πόλεμο και την αιματοχυσία», είπε ο επικεφαλής της Άνσαρ αλ Σαρία.

Η οργάνωση αυτή, το όνομα της οποίας σημαίνει «οπαδοί του ισλαμικού νόμου» στα αραβικά, ευθύνεται για πολλές επιθέσεις εναντίον των υπηρεσιών ασφαλείας στη Βεγγάζη και φέρεται να εμπλέκεται στην επίθεση της 11ης Σεπτεμβρίου 2012 κατά του αμερικανικού προξενείου στην πόλη.

Στο μεταξύ άγνωστοι ένοπλοι επιτέθηκαν σήμερα εναντίον της οικίας του νέου πρωθυπουργού της Λιβύης Άχμεντ Μάιτικ στην Τρίπολη με αποτέλεσμα τουλάχιστον ένας εκ των δραστών να σκοτωθεί από τους φρουρούς.

Ο Μάιτικ, επιχειρηματίας 42 ετών από τη Μιζράτα που διορίστηκε νωρίτερα αυτό τον μήνα πρωθυπουργός από το κοινοβούλιο της Λιβύης, δεν τραυματίστηκε.

Οι λεπτομέρειες της επίθεσης δεν είναι γνωστές, όμως ένας από τους δράστες σκοτώθηκε, ένας τραυματίστηκε και ένας ακόμη συνελήφθη, δήλωσαν πηγές των υπηρεσιών ασφαλείας.

«Υπήρχαν δύο αυτοκίνητα και έριξαν αυτοπροωθούμενες οπλοβομβίδες εναντίον του σπιτιού του», είπε ένας αξιωματούχος.

Ο Μάιτικ κέρδισε την υποστήριξη των μελών του ισλαμιστικού κόμματος και των ανεξάρτητων σε μια ψηφοφορία την οποία αρκετοί βουλευτές της αντιπολίτευσης και αντιισλαμιστικές ομάδες αμφισβητούν ως παράνομη.

TAGS