Η ποσότητα των ναρκωτικών που διακινούνται από την Αλβανία προς την Ιταλία έχει αυξηθεί αισθητά, ανέφερε ο αρμόδιος για την καταπολέμηση της μαφίας εισαγγελέας της Ιταλίας Κατάλντο Μότα, ο οποίος συμμετείχε σε συνάντηση που διοργάνωσε, στα Τίρανα, η Γενική Εισαγγελία της Αλβανίας με εισαγγελείς από τα Δυτικά Βαλκάνια.

Όπως αναφέρουν σχετικά δημοσιεύματα του αλβανικού Τύπου, στην ίδια συνάντηση, ο αναπληρωτής γενικός εισαγγελέας καταπολέμησης της μαφίας στην Ιταλία, Φραντσέσκο Μαντόι, ανέφερε ότι τα ναρκωτικά που καταφτάνουν πλέον στη χώρα του δεν προέρχονται μόνο από την Αλβανία αλλά και από την Τουρκία ή την Ελλάδα.

Μάλιστα, όπως σημειώνει σε σχετικό δημοσίευμά της η εφημερίδα «Γκαζέτα Σκιπτάρε», ο Ιταλός αξιωματούχος υποστήριξε ακόμη ότι η οικονομική κρίση είχε ως αποτέλεσμα μια νέα ενεργοποίηση των διαύλων διακίνησης ναρκωτικών.

Στο πλαίσιο της συνάντησης, ο Γενικός Εισαγγελέας της Αλβανίας Α. Λάλα ανέφερε ότι έχουν ξεκινήσει έρευνες για εμπόριο ναρκωτικών από το Αεροδρόμιο του Γκιάντρι κι έχουν, μάλιστα, συγκεντρωθεί τα πρώτα αποδεικτικά στοιχεία, τα οποία αναμένεται να ανακοινωθούν τις επόμενες ημέρες.

Στα δημοσιεύματα του αλβανικού Τύπου αναφέρεται ακόμη ότι υπήρξε και συνάντηση του υπουργού Σαϊμίρ Ταχίρι με τον γενικό εισαγγελέα της Αλβανίας, τον αρχηγό των μυστικών υπηρεσιών και τον αρχηγό της αστυνομίας, με βασικό θέμα συζήτησης τη διακίνηση ναρκωτικών στο Λαχαράτι.

Στη συνάντηση, γράφει ο αλβανικός Τύπος, τέθηκαν επί τάπητος οι δηλώσεις του κ. Λάλα ότι υπάρχουν στοιχεία για διακίνηση ναρκωτικών με μικρά αεροπλάνα από στρατιωτικές βάσεις.

Ο Τύπος εξηγεί ότι η συνάντηση έγινε ενόψει της έναρξης της επιχείρησης της εναέριας αστυνόμευσης με τη βοήθεια των Ιταλών, με σκοπό τον εντοπισμό των χασισοφυτειών σε όλη τη χώρα.