Ο υπουργός Εξωτερικών του Λουξεμβούργου κατηγόρησε σήμερα τους ηγέτες της Ευρωπαϊκής Ένωσης ότι υποκύπτουν στις απαιτήσεις της Βρετανίας όσον αφορά τον διορισμό του προέδρου της νέας Ευρωπαϊκής Επιτροπής, αποκαλώντας την χλιαρή υποστήριξή τους προς τον συμπατριώτη του Ζαν Κλοντ Γιουνκέρ «αξιολύπητη».

Ο Ζαν Άσελμπορν δήλωσε σε γερμανικό ραδιοφωνικό σταθμό ότι ο πρωθυπουργός της Βρετανίας Ντέιβιντ Κάμερον αρνείται να αποδεχθεί το αποτέλεσμα των ευρωεκλογών, στις οποίες το κεντροδεξιό Ευρωπαϊκό Λαϊκό Κόμμα (ΕΛΚ) αναδείχθηκε η ισχυρότερη πολιτική ομάδα.

Ηγέτες κομμάτων που συμμετέχουν στην ομάδα του ΕΛΚ, στους οποίους συμπεριλαμβάνεται η καγκελάριος της Γερμανία Άνγκελα Μέρκελ αλλά όχι ο Κάμερον, είχαν δώσει το χρίσμα στον Γιουνκέρ, ο οποίος ήταν ο υποψήφιος της ομάδας για την επίζηλη θέση του προέδρου της Κομισιόν πριν από την ψηφοφορία.

Όμως η Μέρκελ δήλωσε μετά το χθεσινό Ευρωπαϊκό Συμβούλιο, την – άτυπη – σύνοδο κορυφής των 28 ηγετών των κρατών-μελών της ΕΕ, ότι υπάρχουν και άλλοι, πέραν του Γιουνκέρ, οι οποίοι θα μπορούσαν να εκπληρώσουν αυτό το καθήκον.

Ο Κάμερον «τάσσεται ξεκάθαρα εναντίον (της υποψηφιότητας) του Ζαν Κλοντ Γιουνκέρ, του υποψηφίου του ΕΛΚ. Και το συμβούλιο, επειδή δεν είναι ενωμένο, τον διευκόλυνε κατά σχεδόν 100% χθες», είπε ο ΥΠΕΞ Άσελμπορν μιλώντας σήμερα στον ραδιοφωνικό σταθμό Deutschlandfunk.

Αποκάλεσε το αποτέλεσμα της άτυπης συνόδου «απογοητευτικό, στα όρια του αξιολύπητου».

Αν και το ΕΛΚ κέρδισε τις εκλογές και θα καταλάβει τον μεγαλύτερο αριθμό εδρών στο ΕΚ επί του συνόλου των 751, υπολείπεται κατά 150 του αριθμού που θα χρειαζόταν για να αποκτήσει την πλειοψηφία στο σώμα αυτό, πράγμα το οποίο σημαίνει πως θα χρειαστεί την υποστήριξη και άλλων πολιτικών ομάδων προκειμένου να επιτύχει τον διορισμό του υποψηφίου του.

TAGS