Η κυβέρνηση της Ρωσίας έστειλε κατεπειγόντως σήμερα δύο κορυφαίους συμβούλους του Κρεμλίνου στην αποσχισθείσα από τη Γεωργία περιοχή της Αμπχαζίας, όπου ο πρόεδρος Αλεξάντερ Άνκβαμπ κατηγορεί την αντιπολίτευση πως αποπειράθηκε να τον ανατρέψει με πραξικόπημα.

Χθες Τρίτη ακτιβιστές εισέβαλαν στο κτίριο της προεδρίας, έπειτα από μια διαδήλωση χιλιάδων ανθρώπων στην πρωτεύουσα Σουχούμι με κεντρικό αίτημα την παραίτηση του προέδρου.

Η αντιπολίτευση κατηγορεί τον Άνκβαμπ, ο οποίος είχε εκλεγεί για 5ετή θητεία το 2011, ότι μένει άπραγος ενώ αυξάνονται με ραγδαίους ρυθμούς η φτώχεια και η διαφθορά.

Ο Άνκβαμπ κατάφερε να εγκαταλείψει με ασφάλεια το κτίριο. Αργότερα, δεσμεύθηκε να διαλύσει την κυβέρνηση, αρνούμενος να παραιτηθεί ο ίδιος.

Ο ίδιος είπε σε συνέντευξη που παραχώρησε τηλεοπτικά πως η έφοδος στην προεδρία ισοδυναμεί με μια απόπειρα πραξικοπήματος διά των όπλων, αλλά πρόσθεσε ότι θεωρεί πως η κατάσταση μπορεί να επανέλθει στο φυσιολογικό.

Δεν αποκάλυψε πού βρίσκεται, δηλώνοντας μόνο πως παραμένει στο έδαφος της Αμπχαζίας.

Ο Βλάντισλαβ Σούρκοφ και Ρασίντ Νουργκαλίεφ έφθασαν στο Σουχούμι, σύμφωνα με το επίσημο πρακτορείο ειδήσεων Apsnypress.

Ο Σούρκοφ, σύμβουλος του Πούτιν για θέματα διαμόρφωσης πολιτικής, είναι μεταξύ άλλων αρμόδιος για τις σχέσεις της Ρωσικής Ομοσπονδίας με την Αμπχαζία. Ο Νουργκαλίεφ, πρώην υπουργός Εσωτερικών, είναι σήμερα στέλεχος του συμβουλίου εθνικής ασφαλείας της Ρωσικής προεδρίας.