«Η ενέργεια είναι το κλειδί για την αποκατάσταση των πληγωμένων φτερών της Κύπρου και της αλλαγής του γεωπολιτικού τοπίου της Ανατολικής Μεσογείου» τόνισε ο Κύπριος κυβερνητικός εκπρόσωπος, Νίκος Χριστοδουλίδης, υπογραμμίζοντας ότι «η γεωγραφική θέση της Κύπρου θα διαδραματίσει σημαντικό ρόλο στη διαμόρφωση του μέλλοντός της στις προσεχείς δεκαετίες» και «η κυβέρνηση είναι αποφασισμένη να διερευνήσει πλήρως αυτή τη δυνατότητα, μεταμορφώνοντας τη χώρα σε πηγή σταθερότητας και ειρήνης στην περιοχή».

Ο κυβερνητικός εκπρόσωπος ήταν ο κύριος ομιλητής, σήμερα το πρωί (ώρα Ελλάδας), στην 40η τελετή αποφοίτησης του Κέντρου Βυζαντινών και Νεοελληνικών Σπουδών του Κολεγίου Κουίνς, του Δημοτικού Πανεπιστημίου της Νέας Υόρκης (CUNY), απ' όπου είχε αποφοιτήσει το 1997. Η τελετή ήταν αφιερωμένη στη μνήμη του ιδρυτή και για πολλά χρόνια διευθυντή του Κέντρου, δρ. Χάρη Ψωμιάδη, ενώ ο τίτλος της ομιλίας του ήταν «αποκαθιστώντας τα φτερά του Ίκαρου: Μία νέα μυθολογία για την Κύπρο» και την εμπνεύστηκε από τον γνωστό μύθο του Ίκαρου (ο ελληνικός φοιτητικός σύλλογος του Κολεγίου, στον οποίο διετέλεσε πρόεδρος, φέρει τον τίτλο Ίκαρος).

Αναφερόμενος στις εξελίξεις γύρω από την οικονομία, ο κ. Χριστοδουλίδης επεσήμανε ότι «η Κύπρος αγνόησε τις προειδοποιήσεις "να μην πετά κοντά στον ήλιο", ενώ δεν ακολούθησε προτροπές για να αποτρέψει την κατάρρευση της οικονομίας», όπως είπε, σημειώνοντας ότι «στην ουσία, πολλά από τα διορθωτικά μέτρα που η Κύπρος εξαναγκάστηκε να λάβει μετά την απόφαση της ευρωζώνης ήταν μέτρα, τα οποία έπρεπε να είχαν ληφθεί πολύ πριν το Μάρτιο, για να προληφθεί η οικονομική κατάρρευση που επακολούθησε. Η απόφαση ήταν εγερτήριο για τον κυπριακό λαό, ο οποίος είχε παρασυρθεί από τη δημιουργηθείσα οικονομική φούσκα».

Στη συνέχεια, ανέφερε ότι «η Κύπρος μετέτρεψε την οικονομική κρίση σε ευκαιρία για τη μεταρρύθμιση και αναδιάρθρωση της οικονομίας της και ένα χρόνο μετά το σχέδιο διάσωσης, μπορούμε να πούμε με ασφάλεια ότι η σκληρή εργασία, η επιμονή, η θυσία και η ανθεκτικότητα του κυπριακού λαού μας έβαλαν στο δρόμο της οικονομικής ανάκαμψης, εκπλήττοντας ακόμη και τους πλέον αισιόδοξους οικονομικούς αναλυτές».

Ο κ. Χριστοδουλίδης υπογράμμισε τις «θετικές επιδόσεις» της κυπριακής οικονομίας και τις «θετικές αξιολογήσεις» του κυπριακού προγράμματος, με την ανάπτυξη να προβλέπεται πως θα επιστρέψει εντός του 2015. Όσον αφορά την πολιτική στον τομέα της ενέργειας, υποστήριξε ότι η κυβέρνηση οικοδόμησε αυτή την πολιτική με βάση τρεις πυλώνες: πρώτον, να θωρακίσει το γεωστρατηγικό, γεωπολιτικό και γεωοικονομικό ρόλο της χώρας. Δεύτερον, να συμβάλλει στην ενδυνάμωση της ασφάλειας της προμήθειας της Ευρώπης σε ενέργεια μέσω της δημιουργίας μιας τρίτης διόδου.

Και τρίτον, να διαφοροποιήσει το ενεργειακό μείγμα της Κύπρου, ενσωματώνοντας το φυσικό αέριο και τις ανανεώσιμες πηγές ενέργειας στο ενεργειακό της σύστημα, ούτως ώστε σταδιακά να καταστεί αυτάρκης. Επίσης, σημείωσε ότι η πρόσφατη κρίση στην Ουκρανία αποκάλυψε την εξάρτηση της Ευρώπης από ρωσικούς ενεργειακούς πόρους και ανέδειξε την ανάγκη δημιουργίας εναλλακτικών ενεργειακών οδών.

Ακολούθως, μίλησε για τις πρόσφατες επισκέψεις του προέδρου Αναστασιάδη στη Γερμανία και του αντιπροέδρου των ΗΠΑ, Τζο Μπάιντεν στην Κύπρο και επισημάνθηκε «ο ρόλος της Κύπρου στην περιφερειακή ενεργειακή ασφάλεια». Για το ίδιο θέμα σημείωσε ότι «η ενεργειακή πολιτική της Κύπρου, ακολουθείται σύμφωνα με το διεθνές δίκαιο και τη Συνθήκη του ΟΗΕ για το Δίκαιο της Θάλασσας. Επίσης, αναφέρθηκε στην οριοθέτηση της ΑΟΖ της και στις διμερείς συμφωνίες που υπέγραψε με τις γειτονικές της χώρες Αίγυπτο, Ισραήλ και Λίβανο, καθώς και την έλευση στην Κύπρο μεγάλων πετρελαϊκών εταιρειών, αλλά και κατασκευαστικών κολοσσών, όπως η Χαλιμπάρτον κι η Σλούμπεργκερ, που δημιούργησαν στην Κύπρο βάσεις για τις υπεράκτιες δραστηριότητές τους στην Ανατολική Μεσόγειο.

Για το Κυπριακό, ο κυβερνητικός εκπρόσωπος εξέφρασε την πεποίθηση ότι «το μοναδικό γεγονός που θα απελευθερώσει τις πλήρεις δυνατότητες της Κύπρου και να διασφαλίσει τελικά την ευημερία, που θα επιτρέψει στην Κύπρο να δημιουργήσει μια νέα μυθολογία, είναι η επανένωση του νησιού» και «έχουμε υπογραμμίσει επανειλημμένα τη σθεναρή μας δέσμευση να φτάσουμε σε συνολική διευθέτηση του κυπριακού προβλήματος, ευθυγραμμισμένη με τα σχετικά ψηφίσματα του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ, τις συμφωνίες υψηλού επιπέδου και τις ευρωπαϊκές αρχές».

Τέλος, για τις συνομιλίες και το μέλλον της διαπραγματευτικής διαδικασίας στο Κυπριακό αναφέρθηκε στις διακοινοτικές συνομιλίες που διεξάγονται υπό την αιγίδα των Ηνωμένων Εθνών και την «αποφασιστική επιρροή» της αμερικανικής κυβέρνησης που επιδεικνύει «ειλικρινές ενδιαφέρον» για την επίλυση του κυπριακού και που οδήγησαν στο κοινό ανακοινωθέν της 11ης Φεβρουαρίου, επαναλαμβάνοντας ότι ο τελικός στόχος είναι η επανένωση, όμως «βραχυχρόνια μέτρα είναι ζωτικά για την επίτευξη των μακροχρόνιων στόχων».

Ολοκληρώνοντας, ο κ. Χριστοδουλίδης εξέφρασε την πεποίθηση ότι «το μέλλον της Κύπρου είναι λαμπρό και αυτό δεν ήταν προφανές πριν ένα έτος. Στη διάρκεια της επίσκεψής του στην Κύπρο την περασμένη εβδομάδα, ο αντιπρόεδρος Μπάιντεν αναφέρθηκε στην Κύπρο ως ένα νησί, με μοναδική θέση σε μία κρίσιμη χρονική στιγμή. Αποκάλεσε την Κύπρο στρατηγικό εταίρο και παίκτη κλειδί στην περιοχή, με απίστευτη δυνατότητα. Πιστεύω ότι η Κύπρος είναι καθοδόν προς την εκπλήρωση αυτής της δυνατότητας».

Ειδική τιμητική διακήρυξη του Δήμου Νέας Υόρκης επέδωσε στον κ. Χριστοδουλίδη ο πρώτος ελληνικής καταγωγής (από την Ασγάτα Κύπου) δημοτικός σύμβουλος και απόφοιτος του Κέντρου στο Κολέγιο Κουίνς, Κώστας Κωνσταντινίδης, ο οποίος παρουσίασε τον τιμώμενο ως «παράδειγμα προς μίμηση» για τους φοιτητές και αποφοίτους του Κέντρου Βυζαντινών και Νεοελληνικών Σπουδών. Στο μεταξύ, ο κυβερνητικός εκπρόσωπος θα έχει σήμερα συναντήσεις στην έδρα του ΟΗΕ, με τη διευθύντρια της Διεύθυνσης Ευρώπης του Τμήματος Πολιτικών Υποθέσεων των Ηνωμένων Εθνών, Ελίζαμπεθ Σπέχαρ, καθώς και με μόνιμους αντιπροσώπους χωρών μόνιμων μελών του Συμβουλίου Ασφαλείας. Επίσης, συναντήθηκε με στελέχη της ομογένειας και αξιωματούχους της αμερικανοεβραϊκής Επιτροπής.

Στην τελετή παρέστησαν και μίλησαν ο Έλληνας πρόεδρος του Κολεγίου Κουίνς, δρ. Ευάγγελος Γκύζης, ο διευθυντής του Κέντρου Βυζαντινών και Νεοελληνικών Σπουδών, δρ. Χρήστος Ιωαννίδης, ο μόνιμος αντιπρόσωπος της Κύπρου στον ΟΗΕ, πρέσβης Νίκος Αιμιλίου, ο γενικός πρόξενος της Κύπρου Βασίλης Φιλίππου, ο διευθυντής του Γραφείου Τύπου της Ελλάδας στη Νέα Υόρκη, Νίκος Παπακωνσταντίνου, ο οποίος εκπροσώπησε τον γενικό πρόξενο της Ελλάδας, Γιώργο Ηλιόπουλο, εκπρόσωποι των διπλωματικών αρχών της Ελλάδας και της Κύπρου, στελέχη ελληνοαμερικανικών φορέων, καθηγητές και πολλοί φοιτητές. Από το εν λόγω Κέντρο αποφοίτησαν μέχρι σήμερα περισσότερα από 16.000 άτομα. Κατά την τελετή αποφοίτησης προσφέρθηκαν αρκετές υποτροφίες σε φοιτητές από ομογενειακούς φορείς, ΜΜΕ και Ελληνοαμερικανούς.