Ο πρωθυπουργός του Πακιστάν Ναουάζ Σαρίφ ζήτησε να μάθει γιατί η αστυνομία φαίνεται ότι παρακολουθούσε αμέτοχη ενώ μια έγκυος γυναίκα λιθοβολούνταν και ξυλοκοπούνταν μέχρι θανάτου από την οικογένειά της μπροστά σε ένα από τα κορυφαία δικαστήρια της χώρας, δήλωσε εκπρόσωπός του.

Η Φαρζάνα Ικμπάλ, 25 ετών, δέχθηκε την επίθεση την Τρίτη, σύμφωνα με την αστυνομία, επειδή παντρεύτηκε τον άνδρα που αγαπούσε. Ο σύζυγός της είπε ότι η αστυνομία δεν έκανε τίποτε στη διάρκεια των 15 λεπτών που διήρκεσε η επίθεση έξω από το Ανώτερο Δικαστήριο της Λαχώρης.

«Τους ικέτευσα να μας βοηθήσουν, αλλά είπαν πως δεν είναι δουλειά τους», είπε ο Μουχάμεντ Ικμπάλ προς το πρακτορείο Reuters. «Έβγαλα το πουκάμισό μου για να ταπεινωθώ και τους ικέτευσα να την σώσουν».

Σε τμήματα του Πακιστάν, μιας κυρίως μουσουλμανικής χώρας 180 εκατ. κατοίκων, οι γυναίκες αναμένεται να συμφωνούν στα συνοικέσια και άρνησή τους μπορεί να οδηγήσει σε «φόνο τιμής». Πολλές πακιστανικές οικογένειες πιστεύουν πως είναι ατιμωτικό για μια γυναίκα να ερωτευθεί και να επιλέξει η ίδια το σύζυγό της.