Η Γαλλία βάζει στο ψυγείο τα σχέδια να δώσει στους κατοίκους της που δεν είναι μέλη της ΕΕ δικαίωμα ψήφου στις τοπικές εκλογές, ανακοίνωσε ο υπουργός Εσωτερικών της χώρας, υπαναχωρώντας σε μια προεκλογική υπόσχεση που είχε δώσει ο Φρανσουά Ολάντ στη διάρκεια της εκστρατείας για τις προεδρικές εκλογές του 2012.

Μετά τη νίκη του ακροδεξιού γαλλικού Εθνικού Μετώπου στις ευρωεκλογές της Κυριακής, η μεταρρύθμιση, από την οποία επρόκειτο να ωφεληθούν μεγάλες κοινότητες Μαροκινών και Αλγερινών στη Γαλλία, δεν έχει υποστήριξη στη βουλή και τη Γερουσία, δήλωσε ο υπουργός.

"Το θέμα αυτό μπορεί να δει το φως της ημέρας μόνον αν υπάρχει πίσω του μια πλειοψηφία", δήλωσε σήμερα ο υπουργός Εσωτερικών Μπερνάρ Καζνέβ μιλώντας στο γαλλικό τηλεοπτικό κανάλι LCP. "Δεν υπάρχει λόγος να θέτουμε ζητήματα που ξέρουμε ότι δεν έχουμε τα μέσα για να επιλύσουμε".

Με ακροδεξιά και αντιευρωπαϊκά κόμματα να κερδίζουν εντυπωσιακές νίκες στη Γαλλία, τη Βρετανία και τη Δανία και λαϊκιστές να κερδίζουν έδαφος αλλού, οι ευρωπαίοι ηγέτες αντιμετωπίζουν διλήμματα σχετικά με τη μετανάστευση και το μέλλον της ευρωπαϊκής ολοκλήρωσης.

Ο Φλοριάν Φιλιπό, υπαρχηγός του Εθνικού Μετώπου (FN), ο οποίος αντιτίθεται στην αναγνώριση δικαιωμάτων ψήφου σε ξένους, δήλωσε πως το σταμάτημα της μεταρρύθμισης είναι "ένα ωραίο αποτέλεσμα της ψήφου υπέρ του Εθνικού Μετώπου".

"Βλέπουμε πως είναι μια χρήσιμη ψήφος, πριν ακόμη πάρει (το κόμμα) την εξουσία", δήλωσε σήμερα σε συνέντευξη στο γαλλικό τηλεοπτικό δίκτυο i>TELE.