Οι παρατηρητές της Ευρωπαϊκής Ένωσης εκτίμησαν ότι οι προεδρικές εκλογές, στις οποίες κατήγαγε συντριπτική νίκη ο πρώην αρχηγός του Γενικού Επιτελείου Εθνικής Άμυνας Άμπντελ Φάταχ αλ Σίσι «σεβάστηκαν τον νόμο», όμως απέρριψαν την απουσία «κάποιων παραγόντων» της αντιπολίτευσης.

Ο απόστρατος στρατάρχης Σίσι, που συγκέντρωσε περισσότερο από το 96% των ψήφων σύμφωνα με τα προσωρινά αποτελέσματα, διοικούσε μια ντε φάκτο μεταβατική κυβέρνηση μετά την ανατροπή από τον στρατό και τη φυλάκιση στις 3 Ιουλίου του τότε προέδρου Μοχάμεντ Μόρσι. Έκτοτε οι στρατιωτικές αρχές εξόντωσαν, φυλάκισαν ή απαγόρευσαν κάθε αντιπολίτευση, ισλαμιστική ή λαϊκή.

«Οι προεδρικές εκλογές διεξήχθησαν με σεβασμό προς τους νόμους», έγιναν «ήρεμα» με «περιορισμένο αριθμό παραβάσεων», δήλωσε ο Μάριο Ντέιβιντ επικεφαλής της αποστολής της ΕΕ.

Όμως «η μη συμμετοχή κάποιων παραγόντων» της αντιπολίτευσης «έθεσε σε κίνδυνο τη συμμετοχή όλων στην ψηφοφορία», πρόσθεσε σε ανακοίνωσή του που δημοσιεύθηκε έπειτα από μια συνέντευξη Τύπου στη διάρκεια της οποίας απέφυγε να απαντήσει στις ερωτήσεις των δημοσιογράφων σχετικά με τον δημοκρατικό και δίκαιο τρόπο διεξαγωγής της ψηφοφορίας, που διήρκησε τρεις ημέρες στις 26, 27 και 28 Μαΐου.

«Οι ελευθερίες του συνεταιρίζεσθαι, της συνάθροισης και της έκφρασης παραμένουν θέματα (που προκαλούν) ανησυχία, περιλαμβανομένων στο πλαίσιο των εκλογών αυτών», επισημαίνεται στην ανακοίνωση.