Ένα δικαστήριο στο Νίγηρα, τη χώρα της Δυτικής Αφρικής, καταδίκασε έναν άνδρα σε 4 χρόνια φυλάκισης στην πρώτη δίκη για δουλεία στην χώρα, όπως ανακοίνωσε ένας δικαστικός σήμερα.

Ο 63χρονος παντρεύτηκε μια γυναίκα ως την πέμπτη σύζυγό του, παραβιάζοντας τον ισλαμικό νόμο που ορίζει ότι ο ένας άνδρας μπορεί να έχει έως και τέσσερις συζύγους εφόσον συμπεριφέρεται σε όλες ισότιμα, και την υπέβαλε σε καθεστώς σκλαβιάς, προσέθεσε ο δικαστικός, ο οποίος δεν θέλησε να κατονομαστεί.

Ο Νίγηρας καταλαμβάνει την 28η θέση στην κατάταξη των 160 χωρών στον Παγκόσμιο Δείκτη Δουλείας του ΟΗΕ για το 2013, καθώς υπολογίζεται ότι 130.000 άνθρωποι ζουν υπό συνθήκες σύγχρονης σκλαβιάς. Κυρίως γυναίκες και παιδιά διακινούνται παράνομα με στόχο την σεξουαλική εκμετάλλευση, την οικιακή εργασία και την καταναγκαστική εργασία, αναφέρεται στο δείκτη.

Ο Ελχάτζι Ντζάντι Ρααζίκου, ο οποίος κρατείται από το 2010, συνελήφθη όταν μια τοπική οργάνωση που μάχεται κατά της δουλείας, η Timidria, ειδοποίησε τις αρχές.

Ο Ρααζίκου, που είναι ήδη παντρεμένος με 4 γυναίκες, κατηγορήθηκε ότι αγόρασε ένα νεαρό κορίτσι για 200.000 φράγκα Δυτικής Αφρικής (περίπου 308 ευρώ) και το ανάγκασε να εργάζεται για μία από τις γυναίκες του.

Αργότερα την παντρεύτηκε, ως την 5η σύζυγό του, ενώ εκείνη συνέχιζε να δουλεύει γι' αυτόν ως οικιακή βοηθός.

Όταν συνειδητοποίησε ότι είχε παραβιάσει τον ισλαμικό νόμο, ο οποίος επιτρέπει σε έναν άνδρα να παντρευτεί έως 4 γυναίκες, ο Ρααζίκου προσπάθησε να πάρει διαζύγιο από μία από αυτές, όπως κατατέθηκε στο δικαστήριο του Μπίρνιν Κόνι στον νοτιοδυτικό Νίγηρα.

Ο άνδρας παραδέχθηκε την κατηγορία της δουλείας ωστόσο, καθώς έχει ήδη εκτίσει 4 χρόνια στην φυλακή, αναμένεται να αποφυλακισθεί στο τέλος αυτού του μήνα, δήλωσε ο δικαστικός.