Η Υπηρεσία Διεξαγωγής Εκλογών της Αυστραλίας (The Australian Electoral Commission) θα ζητήσει από την ομοσπονδιακή αστυνομία να ερευνήσει τουλάχιστον 8.000 περιπτώσεις ατόμων που ψήφισαν πάνω από μια φορά στις περσινές εθνικές εκλογές.

Ο αξιωματούχος του Australian Electoral Commission, Τόμ Ρότζερς, καταθέτοντας σε αρμόδια επιτροπή της γερουσίας είπε ότι η υπηρεσία του αποφάσισε να υιοθετήσει σκληρή στάση έναντι αυτών που διπλοψηφίζουν.

Για παράδειγμα για τις εθνικές εκλογές του 2010 είχαν παραπεμφθεί στην αστυνομία για έρευνα μόνο 19 περιπτώσεις ατόμων που διπλοψήφισαν.

Σύμφωνα με την Υπηρεσία Διεξαγωγής Εκλογών (Australian Electoral Commission) ερευνήθηκαν 19.000 περιπτώσεις ανθρώπων που ενδέχεται να ψήφισαν πάνω από μια φορά. Ένας μάλιστα εντοπίστηκε να έχει ρίξει 15 ψήφους! Από την έως τώρα έρευνα προκύπτει πως κάπου 2.000 άτομα έχουν ομολογήσει ότι διπλοψήφισαν.

Κάποιοι ισχυρίστηκαν ότι ήταν μεθυσμένοι, άλλοι ότι το …ξέχασαν ή μπερδεύτηκαν και κάποιοι για να δοκιμάσουν το σύστημα.

Όπως ειπώθηκε στην επιτροπή της γερουσίας, από την έρευνα προέκυψε πως το 81% αυτών που ψήφισαν πάνω από μια φορά ήταν ηλικιωμένα άτομα που δεν μπορούν να κατανοήσουν την εκλογική διαδικασία.

¨Όπως είναι γνωστό, στην Αυστραλία οι ψηφοφόροι δεν παρουσιάζουν ούτε ταυτότητα, ούτε εκλογικό βιβλιάριο για να ψηφίσουν. Απλά λένε το όνομά τους και τη διεύθυνσή τους και οι αρμόδιοι υπάλληλοι σημειώνουν με μολύβι ότι ψήφισε. Και επειδή η κάθε έδρα έχει πολλά εκλογικά τμήματα είναι δυνατόν κάποιος να εμφανιστεί σε πάνω από ένα τμήμα και να ψηφίσει δυο ή και περισσότερες φορές αλλά έως σήμερα δεν είχαν προκύψει τέτοια φαινόμενα.