Διακήρυξη στην οποία αναφέρεται ότι η Σλοβενία θα βοηθήσει τη Σερβία στον δρόμο προς την Ευρωπαϊκή Ένωση (ΕΕ) υπέγραψαν, χθες, στο Βελιγράδι οι πρόεδροι των δύο χωρών, Μπορούτ Παχόρ και Τόμισλαβ Νικόλιτς αντίστοιχα.

Στη διακήρυξη τονίζεται -μεταξύ άλλων- ότι οι δύο χώρες θα καταβάλλουν κάθε δυνατή προσπάθεια προκειμένου να επιλύσουν τυχόν μεταξύ τους προβλήματα και θα διεξάγουν διαβουλεύσεις στο ανώτατο πολιτικό επίπεδο προκειμένου να εναρμονίσουν τις απόψεις τους επί των περιφερειακών ζητημάτων.

Ο κ. Παχόρ ξεκίνησε χθες τη διμερή επίσημη επίσκεψή του στη Σερβία με τη συνάντηση που είχε με τον Σέρβο ομόλογό του. Είναι η πρώτη φορά που επισκέπτεται τη Σερβία πρόεδρος της Σλοβενίας, από το 1991- σε διμερές επίπεδο. Οι δύο πρόεδροι συμφώνησαν, στη μεταξύ τους συνάντηση, ότι οι σχέσεις μεταξύ των χωρών τους είναι υποδειγματικές και πως δεν υπάρχουν "ανοιχτά" ζητήματα.

"Οι σχέσεις μας είναι εξαιρετικές. Ανοίγουμε ένα νέο κεφάλαιο, στο οποίο επιθυμούμε οι πολιτικές μας σχέσεις να παραμείνουν υποδειγματικές και να δοθεί ώθηση στους οικονομικούς δεσμούς" τόνισε ο κ. Παχόρ, στην κοινή συνέντευξη Τύπου με τον κ. Νίκολιτς.

"Συζητήσαμε αυτά που μας χώριζαν στο παρελθόν. Δεν συμφωνούμε σε ό,τι αφορά την αναγνώριση του Κοσόβου από τη Σλοβενία, ενώ μπορεί κι αυτοί να μην συμφωνούν με τη θέση μας σε ό,τι αφορά το ζήτημα των κυρώσεων κατά της Ρωσίας λόγω της Ουκρανίας, αλλά αυτό δεν μπορεί να επηρεάσει τις σχέσει μας" ανέφερε, από την πλευρά του, ο Σέρβος πρόεδρος.