Η Αίγυπτος, οι διπλωματικές σχέσεις της οποίας με το Ιράν είχαν διακοπεί πριν από 30 χρόνια, πρόκειται να ανοίξει μια "νέα σελίδα" με την Τεχεράνη, δήλωσε ο υπουργός Εξωτερικών της Νάμπιλ αλ Αράμπι, τον οποίο επικαλείται σήμερα ο εγχώριος Τύπος.

"Η Αίγυπτος ανοίγει μια νέα σελίδα με όλες τις χώρες του κόσμου, περιλαμβανομένου του Ιράν", δήλωσε ο αλ Αράμπι.

Το Ιράν είχε διακόψει τις διπλωματικές του σχέσεις με την Αίγυπτο το 1980, μετά την ισλαμική επανάσταση, σε ένδειξη διαμαρτυρίας για την αναγνώριση του Ισραήλ από το Κάιρο. Οι δύο χώρες δεν διαθέτουν πρεσβείες ούτε διπλωματικές αντιπροσωπείες η μια στην πρωτεύουσα της άλλης.

"Οι λαοί της Αιγύπτου και του Ιράν αξίζουν να απολαύουν σχέσεις που αντανακλούν την ιστορία και τον πολιτισμό τους, υπό τον όρο ότι θα βασίζονται στον αμοιβαίο σεβασμό της εθνικής κυριαρχίας και της μη ανάμιξης στα εσωτερικά ζητήματα", πρόσθεσε.

Ο ιρανός ομόλογός του Αλί Ακμπάρ Σαλεχί έστειλε στον αλ Αράμπι επιστολή στην οποία καλεί να "μελετηθούν" τρόποι για "την ανάπτυξη (των διμερών) σχέσεων" και καλεί να υπάρξουν επισκέψεις "των υπουργών Εξωτερικών της Αιγύπτου στην Τεχεράνη και του Ιράν στο Κάιρο", μετά την πτώση του πρώην προέδρου Χόσνι Μουμπάρακ την 11η Φεβρουαρίου, ύστερα από μια λαϊκή εξέγερση χωρίς προηγούμενο.

Την Δευτέρα ο αιγυπτιακός στρατός, ο οποίος κυβερνά τη χώρα μετά την πτώση του Χόσνι Μουμπάρακ, εξήγγειλε ότι δε θα επιτρέψει να αναδειχθεί στην ηγεσία της Αιγύπτου "ένας άλλος Χομεϊνί", αναφερόμενος στον ιρανό αγιατολάχ ο οποίος ήταν επικεφαλής της ισλαμικής επανάστασης του 1979.